Včelařů máme dost, často jim ale chybí potřebné vzdělání, tvrdí expert

4. srpen 2016

Včelařství má v českých zemích dlouhou tradici. Už Marie Terezie vydala patent podle kterého byli držitelé včelstev zbaveni berních odvodů. Podle statistik bylo v roce 2012 u nás 530 tisíc včelstev. Jak se tedy daří českým včelařům?

„V posledních letech je počet včelstev i včelařů stabilní,“ uvedl v Magazínu Leonardo evropsky uznávaný včelí inseminátor a epidemiolog Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského.

Podle něj je na plochu naší země včelstev dostatek. Naši včelaři mohou také čerpat z evropského programu na podporu včelařství.

„Obor nemá velké problémy, spíš bych viděl rezervy ve vzdělání včelařů,“ konstatoval odborník. „Včela je přeci jen živý tvor tvořící společenství, superorganismus.“

Často se dnes stává, že začnou včelařit lidé například s technickým nebo ekonomickým vzděláním. „A co to jsou enzymy, výživa, proteiny, to vůbec netuší.“

„Takže někdy problémy vznikají z toho, že si včelaři nenastudují, co to vlastně obnáší chovat včely. Proto vidíme, že je stále třeba včelaře vzdělávat v biologii,“ upozornil Titěra.

Ten se specializuje především na inseminace včelích matek, byť se jedná o typicky sezónní záležitost. Proč je tento zásah u včelstev potřebný?

„Včelí matka se páří za letu na trubčím shromaždišti, takže výběr včelích partnerů může člověk sotva ovlivnit,“ vysvětlil expert.

Když chce včelař vybrat partnery podle záznamů a vlastností, které se mu líbí, je třeba přírodě pomoci. „A nezbude než udělat to samé co u krav, tedy odebrat sperma a nainseminovat matku.“

„Je to samozřejmě menší a vše se dělá pod mikroskopem,“ shrnul Dalibor Titěra.

autoři: dst , oci
Spustit audio