Včelám svědčí kofein

12. březen 2013

Některé rostliny se vtírají včelám do paměti kofeinem, který vylučují v malých množstvích do nektaru.


Kofein je obsažen v nejrůznějších nápojích od kávy, přes čaj až po nejrůznější kolové limonády. Jejich obliba vyvěrá z osvěžujících účinků kofeinu. Rostliny neprodukují kofein pro osvěžení. Chrání se s jeho pomocí před býložravci a nejrůznějšími škůdci. Kofein má silně hořkou chuť a působí na konzumenty odpudivě. Proto vědce zaskočilo, když našli kofein také v květním nektaru. Tato odpuzující látka se nachází nejen v nektaru kávovníků (Coffea) ale také v nektaru mnoha citrusů (Citrus). Například nektar květů grapefruitu obsahuje tolik kofeinu jako nektar kávovníku arabského. Snaží se snad tyto rostliny hořkou chutí nektaru odradit opylovače? A proč by to dělaly?

Jak vyplývá z výsledků studie publikované v prestižním vědeckém týdeníku Science, rostliny si nektarem obohaceným o kofein pomáhají k lepšímu opylení. Koncentrace kofeinu je velmi nízká a jeho hořká chuť se proto neprojeví. Je přehlušena cukry, jako je sacharóza, fruktóza nebo glukóza, které se v nektaru vyskytují ve velkém množství. Výrazně se projevuje naopak stimulační efekt kofeinu na nervový systém hmyzu. Včely jsou po nasátí nektaru kávovníků či citrusů „duševně osvěženy“ podobně jako člověk po šálku kávy nebo silného čaje. Projeví se to výrazně zlepšenou pamětí.

Včela v letu

Tým vedený Geraldinou Wrightovou z Newcastle University testoval, jak si včely pamatují vůně poté, co konzumovaly kofeinem obohacený nektar. Vědci srovnávali jejich výkony s včelami, které sály nektar bez kofeinu. Po čtyřiadvaceti hodinách si vůni pamatovalo třikrát více včel osvěžených kofeinem. Efekt byl patrný dokonce i po třech dnech, kdy si včely nasycené nektarem s kofeinem pamatovaly vůni dvakrát častěji než konzumentky obyčejného nektaru.

Rostliny využívají kofein v nektaru k tomu, aby vůně jejich květů utkvěla včelám v paměti důkladněji než vůně jejich konkurentek. Produkce psychoaktivních látek je součástí vzájemného souboje rostlin o pozornost hmyzích opylovačů. Nelze vyloučit, že kofein a podobné látky mají u opylovačů vyvolat určitou formu závislosti na nektaru určitých druhů rostlin.

Molekula kofeinu

Mozek člověka a centrální nervový systém včely medonosné jsou co do velikosti, anatomické stavby i výkonnosti dramaticky odlišné. Na úrovni buněk, proteinů a genů ale sdílíme s včelami hodně. Kromě jiného i povzbuzující účinky kofeinu na paměť.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio