Vatikán potrestal 3400 pedofilních kněží

12. květen 2014

Vatikán zbavil kněžství 848 duchovních za to, že zneužívali a znásilňovali děti, a dalších 2572 potrestal jinak. Svatý stolec tak minulý týden vůbec poprvé odhalil, jak přistoupil ke skandálu, v němž bylo z těchto činů od roku 2004 obviněno 3400 kněží, píše agentura AP.

Údaje odtajnil velvyslanec Vatikánu v OSN, arcibiskup Silvano Tomasi, během svého vystoupení před komisí v Ženevě, která ověřuje dodržování Konvence OSN proti mučení.

Podle AP je důležité, že Tomasi nezpochybnil tvrzení komise, že zneužívání dětí rovněž představuje formu mučení, přestože podle právních expertů by toto přiznání mohlo katolickou církev vystavit nové vlně soudních žalob.

Statistika Vatikánu ukazuje, že počet nahlášených a odhalených případů během let neklesal a v letech, kdy se o nich psalo, se pohyboval okolo 400 ročně. Předchůdce současného papeže Benedikt XVI. zbavil v posledních dvou letech svého pontifikátu 384 duchovních kněžství, ale Tomasi v Ženevě upozornil, že tyto údaje nejsou kompletní, zatímco ty, jež předložil on, jsou přesnější.

Čtěte také

Ty se však podle AP týkají pouze případů, jimiž se zabýval Svatý stolec, a nezahrnují prohřešky, které řešily místní diecéze. Znamená to, že celkový počet potrestaných kněží je pravděpodobně mnohem vyšší.

Na světě je více než 410.000 katolických duchovních. Tomasi před komisí v Ženevě také přiznal, že v minulosti docházelo při řešení skandálů k nejrůznějším omylům. Šlo například o případy, kdy kněží, kteří se dopustili zneužití, byli pouze přemístěni do jiné diecéze na základě kladného hodnocení psychiatra, který byl přesvědčen, že pedofilii lze vyléčit pomocí pilulek.

Podle Tomasiho tehdy takové mylné představy panovaly a byly chybné. Teď už se to stát nemůže, neboť církev k sexuálnímu zneužívání dětí zaujala systematický, komplexní a konstruktivní přístup, cituje AP zástupce Svatého stolce.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio