Vánoční problémy

24. prosinec 2003

Vánoce jsou svátkem, který máme rádi, ale to neznamená, že bychom s tímto dnem neměli také problémy. Letos se široce diskutovalo o dvou. Zda je ekologičtějším vánočním stromkem ten umělý či pravý a zda je chytré vypustit kapra do řeky.

Ve věci vánočních stromků nově vítězí názor, že přírodě vlastně neškodí, když se jednou do roka prořežou smrkové a borovicové porosty, a naopak ekologicky na pováženou že je výrobek z neobnovitelné suroviny, ropy, což je případ stromku umělého. Co se kaprů týče, dostalo se nám od ochránců zvířat takové osvěty, že vypustit rybu do řeky může snad už jenom sadista. Tvor připravený o vrstvu tuku vezme za vděk naší vyhřátou koupelnou a rozhodně netouží klepat se pod ledem zimou. Tvrdit dítěti, že kapr, hozený do řeky, unikl smrti, je pravda pouze potud, že jsme ho neutloukli kladivem. Ve skutečnosti je ovšem šťastné dítě na břehu svědkem popravy na jiný způsob, za pár let mu to dojde a dodatečně položí rodiči hroznou otázku: Jak si mohl?

Vedle zmíněných tradičních vánočních traumat se ovšem rýsují nová. Platit za dárky kartou či hotově? Rekordní předvánoční útok na bankomaty nezůstal bez povšimnutí a v budoucnu se naše hygienicky problematická manipulace s bankovkami určitě stane předmětem dobře míněné kritiky. A konečně je zde téma dnešního půstu, který nemá oporu v liturgii a ozývají se pochybnosti, zda se skutečně musíme právě o Štědrém dnu trápit bez oběda. K tomuto vánočnímu dilematu je ovšem dobré přistoupit u vědomí, že někteří z nás o svátcích přiberou až pět kilogramů, což křesťanská tradice také nepředepisuje. Nejspíše by bylo chybou nacpávat se dnes už od rána jenom proto, že se to vlastně smí. Když už není v našich silách zachránit život kaprovi, chraňme půstem alespoň ten svůj.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.