Valentina Těreškovová věří, že ruští kosmonauti přistanou na Marsu jako první

22. listopad 2016

Valentina Těreškovová, která se v roce 1963 stala první ženou ve vesmíru a o rovných 50 let později poslankyní ruské Státní dumy, kterou zůstává i dnes, věří, že ruští kosmonauti mají největší šanci přistát na Marsu jako první. Řekla to na besedě se školáky v Jaroslavli a zároveň vyjádřila lítost, že se kvůli vysokému věku na průzkumu Marsu nemůže osobně podílet.

Ruská tisková agentura RIA-Novosti píše, že v příštích pěti letech se plánuje provést v Rusku celá řada experimentů, která by měla pomoci připravit lidskou posádku pro let na Měsíc i na Mars. Adepti při nich stráví v izolaci od dvou týdnů až po jeden rok. Podobné jednodušší zařízení uvedli Rusové do provozu podle publicisty a experta na kosmonautiku Pavla Toufara už na sklonku 60. let.

„Od té doby se ale všechno změnilo. V institutu proběhla celá řada podobných experimentů zaměřených na soužití především mezinárodní posádky. Provádí se v trenažeru, který je na Zemi ojedinělý, takže ho využila i Evropská kosmická agentura (ESA) společně Rusy i čínským účastníkem ke známému experimentu Mars 500. Chtějí v tom pokračovat, jsou to postupné kroky na možné cesty k Marsu,“ vysvětluje Toufar.

Slova Valentiny Těreškovové ale považuje spíše za zbožné přání než realitu, protože takový program je nesmírně finančně náročný. Let člověka na Mars bude podle Pavla Toufara především politickým rozhodnutím, protože přednost zatím mají automatické sondy – jejich let je levnější a méně riskantní. Zatím největší překážkou pro let k Marsu je člověk.

„Technicky je to možné již v podstatě dnes, pokud se podaří zajistit systémy životních podmínek pracující spolehlivě po tak dlouhou dobu – to ještě nikdo neověřil bez dodávky náhradních součástek. Je to otázka 25, 30 let, ale známý Elon Musk chce letět s lidmi na Mars už během příštího desetiletí. Zda je to optimistické, uvidíme,“ uzavírá Pavel Toufar.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio