Václav Cílek: Mladí mají pocit rozkradené budoucnosti

17. březen 2020

Geolog, klimatolog a spisovatel je přesvědčený, že budoucnost, která přijde a na kterou jsme psychologicky špatně připraveni, bude složitější než doba, která je za námi. (repríza)

Podle hosta pořadu Osobnost Plus je dobré mluvit v souvislostech. O důsledku lidského chování na životní prostředí, o pravděpodobnostech, nikoli o pravdách. Dopad lidstva na ekologii je ale podle Václava Cílka nesporný.

Čtěte také

„Člověk má rozsáhlý vliv na chod planety. Není to jen produkce oxidu uhličitého, ale máme v životním prostředí dusičnany, hnojiva a acidifikace oceánů. Lidí je hodně, hodně máme také dobytka,“ vysvětluje.

Ukradená budoucnost?

Velký posun dnešní doby vidí klimatolog ve skutečnosti, že environmentální otázky nejsou už jen tématem pro levicově orientované lidi, ale pro naši mladou generaci.

„I pravice si uvědomuje, že když bude problém s ropou a podobně, bude problém s penězi a ekonomikou celkově. Proto s tím je třeba něco dělat.“

Čtěte také

„Co se týče mladé generace, tak sleduji, jak mají pocit, že mají ukradenou budoucnost. Že nebude tak dobrá, jak si mysleli. Dokonce může být o moc horší než to, co už prožili jejich rodiče. Je vlastně rozkradená. Jsou tady nadělané dluhy – v bankách, v atmosféře, v ovzduší i v půdě. Druhý pocit je, že svět je zhuntovaný a že ho dostávají do rukou ve stavu, kdy ho generace před nimi už poničily… a ještě jim jen rozdávají rady.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Václavem Cílkem. Dozvíte se, jak se dívá na problém uhlíkové stopy a na překážky, které brání tomu, jak ji snižovat.

autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová

Související