V Yellowstone si nikdo nedovolí odhazovat odpadky. U nás máme pocit, že jsou národní parky všech a tak je v nich vše dovoleno, říká prezident EUROPARCu Hošek

11. březen 2023

Co si představíte, když se řekne národní park? Někdo prales Boubín na Šumavě, jiný naopak vrchol Sněžky, další meandry řeky Dyje a ostatní labské pískovce.

Čtěte také

A není divu – všechny leží v našich čtyřech národních parcích, přičemž ten krkonošský je nejstarší a letos mu je rovných 60 let, Národní park Šumava je největší a nejrozlehlejší, Národní park Podyjí je nejnížinnější a nejmenší a Národní park České Švýcarsko nejmladší a jsou v něm pískovcová města. A v poslední době je také nejčastěji skloňovaný  nejdřív kvůli kůrovcové kalamitě, od loňského roku i kvůli obřímu lesnímu požáru.

V jaké je dnes České Švýcarsko kondici a jak vypadají naše další tři parky ve srovnání s těmi evropskými nebo světovými? Proč se Američané a Kanaďané chovají v národních parcích jinak než my? Bylo by dobré zavést do národních parků vstupné? A mají šanci na našem území vzniknout další dva národní parky  Křivoklátsko a Soutok na jihu Moravy –, jak plánuje vláda?

Natura zamířila do Národního parku České Švýcarsko a do Krkonošského národního parku a s prezidentem evropské asociace národních parků a chráněných území EUROPARC Michaelem Hoškem je zkoumala Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Související