V Peru předešla kukuřice keramiku

02507805.jpeg
02507805.jpeg
Archeologové objevili zbytky kukuřice staré 6700 let. vyvozují z toho, že v Peru pěstování kukuřice předcházelo výrobě keramiky.

Kukuřice (Zea mays) byla domestikována před 9000 lety v Mexiku, odkud se rozšířila do Střední a Jižní Ameriky. Nové nálezy dokládají, že lidé v Peru ji jedli nejméně před 6700 lety. Je to o celé milénium dříve než se předpokládalo, ale důkazy jsou solidní. Na dvou místech severního pobřeží Peru, kde vládne pouští prostředí a rostlinné zbytky mají šanci přetrvat dlouhou dobu, objevili archeologové klasy, třásně, slupky a stonky kukuřice.

Jejich stáří se pohybuje mezi 6700 a 3000 lety. Přinejmenším některé z nich tedy pocházejí ještě z prekeramického období. Nálezy také ukazují, že dávní Peruánci jedli kukuřici upravenou různými způsoby. Mezi ně patří obvyklé rozemílání na mouku ale také příprava popcornu. Dokazuje to, že časné experimenty s konzumací kukuřice nebyly závislé na existenci keramického nádobí.

Zdroj: Science Daily, PNAS