V oceánu plavete, dokud voda neskončí. Stejně tak žiji naplno, dokud neskončí voda mého života, popisuje dálková plavkyně Bernardová

24. únor 2023

Dálková plavkyně a extrémní běžkyně Abhejali Bernardová pokořila sedm neobtížnějších průlivů světa – a přitom poznává i sebe sama. Až do roku 2004 používala jméno Petra. „Jméno Abhejali jsem dostala od svého prvního učitele meditace, doslovný význam je čistá voda, ale ten vnitřní je jakési volání po poznání, respektive pláč po poznání. Je to asi i jeden z důvodů, proč podnikám ty své plavecké výpravy,“ vysvětluje v pořadu Hovory.

„U plavání se nemá cenu ohlížet, ptát se a dívat, jak je to daleko. Prostě je potřeba plavat, dokud voda neskončí. Stejně tak se snažím žít tak naplno, dokud neskončí i ta voda mého života,“ říká.

Abhejali Bernardová, spisovatelka

„Jakmile se člověk ponoří do oceánů, zjistí, že je tam obrovská svoboda a zároveň jste tam malinkaté nic, takže si musíte sáhnout hluboko dovnitř a zároveň hrajete o všechno. Musíte najít pokoru, jednoduchost a vrátit se k základům. To mi všechno učarovalo. A je pravda, že když se teď někdy vrátím do bazénu, tak si tam připadám jako rybka uvězněná v akváriu.“ 

V únoru 2018 přeplavbou Cookova průlivu dokončila plaveckou výzvu Oceans Seven. Stala se tak desátým člověkem v historii, který výzvu dokončil, a navíc prvním člověkem ze země bez přístupu k moři.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory, ptá se Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související