V nemocnicích se pohybují pacientům nebezpeční cizinci bez aprobace. Vojtěchův návrh to chce legalizovat, varuje Kubek z lékařské komory

21. duben 2020

Dvakrát často se nestává, že by se poslanci TOP 09, hnutí ANO a prezident České lékařské komory na něčem shodli. Teď ano, a to nad návrhem vládní předlohy ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) o práci neaprobovaných lékařů v době koronavirové krize.

Čtěte také

Návrh poslancům vrátil Senát, který ho považuje za nadbytečný, podobný názor mají i všichni tři lékaři, který Český rozhlas Plus oslovil. Nedává prý smysl schvalovat zákon na pouhých devět, nebo i 30 dní, tedy do doby ukončení nouzového stavu. 

Lékař a poslanec ANO Milan Brázdil tvrdí, že podobný zákon vůbec nepotřebujeme, a to i přes to, že to navrhuje ministr za ANO.

„Jsem si toho vědom. Probíral jsem to s ním a říkal jsem to i na klubu ANO, že to nemůžu podpořit. Protože by to vlastně byla pozitivní diskriminace, tedy zvýhodnění lékaře, který není erudovaný, ale bude vykonávat práci lékaře. Navíc nás to bude stát dva platy. Přijde mi to celé někde úplně jinde. Nepotřebujeme to, zvládáme to. Berte mne jako pohled dělníka medicíny, protože jsem lékařem urgentní medicíny záchranné služby,“ říká Brázda. 

2 lékaři na jednoho nemocného

Dvojí zaplacení jedné práce totiž vychází z toho, že na lékaře bez aprobační zkoušky ještě musí dohlížet druhý odborník. „Kdo ale budou ti lékaři, když máme zavřené hranice? Budou to ti, kteří tady jsou a kteří už neuspěli, nezvládli zkoušky a my jim teď řekneme: tak na chvilku to dělat můžete,“ doplňuje Brázda. 

Čtěte také

Podobný názor má lékař a poslanec TOP 09 Vlastimil Válek. „Zdravotník bez aprobační zkoušky ale není lékař. Podle české legislativy je to medik, tedy student lékařské fakulty, který nemá státnice… Tito lidé přijdou do Česka a první na řadě je nostrifikace, tedy naše vysoká škola porovná jeho školu v tom smyslu, jestli se tam učí zhruba stejné předměty. Když projde nostrifikací, která je ale často benevolentní, tak až pak dělají aprobační zkoušku a až pak se stávají absolventi. Takže se tady nebavíme o lékařích s atestací, ale o studentech medicíny. V tom je ten klíčový problém, navíc je to jen malá skupinka lidí.“ 

Kdyby tady prý byl akutní nedostatek lékařů, je prý mnohem snazší sáhnout směrem k pendlerům, kteří teď stejně nemohou ani nikam cestovat.

Jen legalizuje nezákonný stav 

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek tvrdí, že tento návrh ministra Vojtěcha je jen „snahou legalizovat současný nezákonný stav, na který ČLK už dva roky upozorňuje. V našich nemocnicích se pohybují lidé, kteří nemají složenou aprobační zkoušku a jsou potenciálním rizikem pro pacienty.“ 

Kubek upozorňuje i na další zákoutí zákona, a to další prodloužení prominutí zkoušky. „Nejde jen o těch devět, nebo 30 dní, po které by měl platit. Je tam možnost zneužít nouzový stav, protože říká, že by měl platit dalších 3–6 měsíců po ukončení. Pak je už jen krůček k tomu, aby se řeklo, že se cizinci osvědčili, takže můžeme dovážet další a nic po nich nechtít,“ myslí si Kubek. 

Ministr prý argumentuje krizí zdravotnického personálu. „Ale kdyby se zvýšila cena lidské práce, tak bude atraktivnější a nebudou nám lékaři odcházet do zahraniční. Jsem rád, že premiér ve vládě prosadil zásadní zvýšení platby za státního pojištěnce,“ dodává. Hlavní problém je prý v tom, že cizinci neumějí česky, a tak jim pacienti nerozumějí.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související