V krizi nesmíme nechat lidi padnout, jinak je to nažene do náruče ruské páté kolony, hodnotí analytik Máca

13. prosinec 2022

Analytik Institutu pro politiku a společnost Roman Máca dlouhodobě mapuje dezinformátory i válku na Ukrajině, na Donbasu byl už v roce 2015. „Základ je držet si ruský teroristický stát co nejdál od těla, a to tak, že dál budeme podporovat Ukrajinu,“ říká v Osobnosti Plus. Dalším krokem by prý mělo být postupné ,odřezávání‘ Česka od ruského vlivu, zavádění sankcí apod.

„Ruská propaganda, dezinformace i takzvaná ruská pátá kolona v podobě českých občanů pracujících pro Putinův režim, k nám ale bude dál pronikat. Důležité je budovat naši odolnost,“ nabádá.

Žijeme „celkem v pohodě“, což se ale podepisuje na tom, jak jsme schopní reagovat na krize a co jsme schopni si odepřít.
Roman Máca

Skupiny ale i jedinci podle analytika sází na problémy ve společnosti. „Vidíme to i na jejich demonstracích, kde se akcentuje ekonomická krize či problémy s drahými energiemi. Jedna věc je budování odolnosti a druhá nenechat lidi padnout do větších problémů. Protože to je nažene do náruče ruské páté kolony,“ myslí si Máca.

Čtěte také

Připomíná, že život v Česku je od 2. světové války v míru a „žijeme ,celkem v pohodě‘, díky bohu za to, což se ale podepisuje na tom, jak jsme schopní reagovat na krize a co jsme schopni si odepřít.“

„Na demonstracích vidím transparenty, podle kterých ,tady žereme hlínu‘ a ,meleme z posledního‘, ale pak vidíte ty stejné demonstranty, jak popíjejí pivo a kouří jednu cigaretu za druhou… Je tady ale největší konflikt od 2. světové války a myslet si, že budeme žít dál v pohodě a nijak se nás to nedotkne?“ ptá se Máca s tím, že se lidé „hroutí“ z nižší teploty v panelácích, ale Ukrajinci žijí v nesrovnatelných podmínkách.

Válka skončí, až v Rusku padne současný fašistický a teroristický režim a dojde k denacifikaci.
Roman Máca

Následně analytik připomíná výzkum, podle kterého až 98 procent Ukrajinců věří ve vítězství ve válce s Ruskem.

„Válka skončí, až v Rusku padne současný fašistický a teroristický režim a dojde k denacifikaci. Stejně, jako se stalo v poválečném Německu. Když i Rusové dojdou k sebereflexi, odsoudí své válečné zločince a dojde k revizi jejich přístupu,“ vyjmenovává svá přání.

Čtěte také

Kdy by se něco podobného ale mohlo stát, to se prý odhadnout vlastně ani nedá. „Netroufám si odhadovat nějaký časový rámec, ale Putinovi je už 70, takže se může stát, že ho lidově řečeno ,klepne pepka‘ a možná bude vše jinak.“

Máca se dlouhodobě věnuje i české dezinformační scéně, která je tady dominantní na Facebooku.

„Ze služby á la fotky z dovolené se stalo bojiště informační války. Kde se různé znesvářené proudy hádají, vyhrožují si a do toho se tam šíří spousta dezinformací a ruské propagandy nenávisti,“ popisuje.

Něco jiného je Twitter, a to i poté, co se změnil vlastník a síť koupil Elon Musk. „Twitter používám běžně a nevšímám si, že by se toto prostředí nějak změnilo a najednou začalo šířit něco, co tam dřív nebylo,“ odpovídá.

Sice máme zákon o šíření poplašné zprávy, ale zadlužený malíř za covidu klidně hlásá, že očkováním chce vláda lidi vyvraždit.
Roman Máca

„Byla tady tendence, že se ruští trollové nebo čeští proruští trollové snažili na Twitter víc pronikat. Protože tady je hodně lidí z veřejného života, novináři, vědci, politologové, kteří unikali z Facebooku. Tam totiž byli terčem nenávisti a výhrůžek. Twitter byl odbornější, kultivovanější, ale trollové se samozřejmě přelévají i tam. A jestli se něco změní s nástupem Elona Muska, tak to asi bude až za delší dobu.“

Čtěte také

Máca také říká, že zásadní je bojovat zejména proti těm, kteří se zaštiťují svobodou slova, ale píšou na zakázku a za peníze z Moskvy.

„Jak je poznáte? Taková ta představa, že by ruská ambasáda měla transparentní účet, odkud by odcházela platba nějakému ,českému vlastenci‘, který o sobě říká, že je nezávislý novinář, aktivista a má Českou republiku na prvním místě. Tak to se asi nikdy nestane. Ale najdete různé dílky do mozaiky.“

„Když se dívám na některého z těchto ,vlastenců‘, vidím, že například provozuje nějakou internetovou televizi a pořádá demonstrace. Když pak nahlédnete do exekučního nebo insolvenčního rejstříku, zjistíte, že ten člověk od roku 2010 nepracuje, má milionové dluhy a současně jezdí pravidelně do Ruska. Nebo tajně pracuje pro televizi ruské armády nebo pro ruskou státní televizi,“ vypočítává.

Čtěte také

Zákonů tady podle Mácy máme dost, jde ale o vymahatelnost práva.

„Sice máme zákon o šíření poplašné zprávy, ale zadlužený malíř pokojů uprostřed největší zdravotnické krize hlásá, že očkováním chce vláda vyvraždit lidi a zároveň prodává veterinární pastu pro koně… Zároveň roztleskává ruskou invazi, ať přijdou Rusové i k nám… Tady jde o paragraf šíření poplašné zprávy a i výklad soudů, co s tím dělat.“

„Proto si myslím, že máme legislativu dostatečnou, ale v tomto jsme hodně měkcí a moc si neuvědomuje, v jaké situaci doopravdy jsme,“ uzavírá analytik.

Poslechněte si celou Osobnost Plus Barbory Tachecí v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související