V Koreji se opět setkávají rodiny, které před 65 lety rozdělila válka

Na Korejském poloostrově se tento týden setkávají členové rodin kdysi rozdělených korejskou válkou. Server britské stanice BBC v reportáži líčí shledání blízkých lidí, kteří se však neviděli nejméně 65 let.

Chvíle nabité emocemi se odehrávají v severokorejském turistickém letovisku. Účastníky setkání z Jihu vybral los, nejstaršímu z nich je 101 let. K poslednímu podobnému mítinku přitom došlo naposledy před třemi roky. Korejský poloostrov je nicméně rozdělený už od války z let 1950 až 1953.

Čtěte také‚Jsem prostě šťastný.‘ Válkou rozdělení Korejci během vysněného setkání neskrývali dojetí

Šestaosmdesátiletá Čo Hje-do a její pětasedmdesátiletý bratr Čo Do-če se sešli se svou starší sestrou Čo Sun-do, které je 89 let a žije v Severní Koreji. Mladší z obou sester té starší řekla, že si pamatuje, jak byla krásná. Nejstarší z tria sourozenců zase ocenila, že se setkání po dlouhých letech přece jen podařilo.

Akce se účastní 83 Severokorejců a 89 Jihokorejců, vypočítává BBC. Na obou stranách bylo původně vybráno 100 lidí, někteří ale účast zrušili poté, co si uvědomili, že příbuzní, s nimiž se chtěli setkat, už nežijí.

11 hodin spolu

Paní I Kum-son, které je 92 let, nyní viděla svého syna poprvé od konce války. Tenkrát se pokoušeli o útěk a v nastalé panice se jí ztratil jak on, tak manžel. Už prý nedoufala, že k setkání dojde. Ostatně celá léta ani nevěděla, jestli syn přežil. Severokorejské sestry Kim Gjong-sil a Kim Gjong-jong si zase oblékly kroje na setkání se svou 99letou matkou Han Sin-dža, která za nimi přijela z Jižní Koreje.

Jen 7 účastníků se potkalo s nejbližší rodinou: rodiči nebo dětmi. Na ostatní čekali příbuzní na úrovni bratranců a sestřenic.

Jihokorejci v pondělí přijeli přes ostře střeženou hranici do severokorejského letoviska na hoře Kumkang. V Severní Koreji tráví 3 dny, na setkání s příbuznými však každý den mají jen chvíli – celkem to bude 11 hodin.

Mnozí Jihokorejci pro své příbuzné z mnohem chudšího Severu vzali dárky, oblečení, léky nebo jídlo. Šestasedmdesátiletý I So-nam staršímu bratrovi připravil domácí léčivo na trávení a bolesti hlavy, přivezl výživové doplňky i předměty denní potřeby. Se skupinou cestovalo několik lékařů a sester.

Živě i virtuálně

Korejská válka rozdělila miliony příbuzných, poznamenává BBC. Desítky tisíc těch, kteří nebyli k setkání vybráni, mají další možnosti, jak kontaktovat své blízké. Asociace rozdělených rodin a korejský Červený kříž organizují virtuální i osobní mítinky, rodiny si můžou psát, spojit se přes videokonferenci nebo se sejít v jiné zemi, než kde žijí.    

Soul v takových případech platí výdaje za cestu a ubytování.  Jindy rodiny využívají služeb soukromých čínských zprostředkovatelů. Stojí sice asi půldruhého tisíce dolarů, odehrají se však rychleji a nezávisejí tolik na úrovni vztahů mezi Severem a Jihem.

Nynější schůzky rozdělených rodin zprostředkoval Červený kříž. A přispělo k nim průlomové dubnové rokování severokorejského vůdce Kim Čong-una s hlavou Jižní Koreje Mun Če-inem. Podruhé se oba politici setkali v květnu, kdy se na obnově praxe setkávání odloučených příbuzných dohodli, uvádí britská BBC.

Spustit audio

Související