V Číně je naprosto běžné, aby firmy špehovaly Západ, tvrdí sinolog

4. leden 2019

Prezident Spojených států amerických chce vypudit z trhu čínské firmy Huawei a ZTE. USA dlouhodobě vyčítá zmíněným podnikům, že jejich zařízení sledují Američany a pracují pro čínskou vládu. S podobným varováním přišel nedávno i český Národní ústav pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Ilona Švihlíková, ekonomka

„Nemáme žádné důkazy... Je ale nutné se mít na pozoru před všemi telekomunikačními technologiemi,“ uvedla v pořadu Pro a proti ekonomka Ilona Švihlíková.

Podle ní byla Huawei z něčeho obviněna, ale konkrétní důkazy předloženy nebyly. „Naopak máme jasné důkazy o tom, jak americká NSA špiclovala nejen své občany, ale celosvětově... Víme také, jak funguje firma Apple. U Huawei nic takového nevíme, máme jen spoustu tvrzení."

Kdyby nějaké důkazy existovaly, byly by dávno předloženy, protože Huawei je prostě obrovský konkurent, a to je to hlavní. Tato firma v tuto chvíli patří k nejúspěšnějším firmám na světě a má značný technologický náskok. Tam je zakopaný ten pes.
Ilona Švihlíková

Ekonomka argumentovala, že státní podpora firem je běžná praxe. „Víceméně všechny západní firmy vznikaly za nějaké státní podpory... většina z nich s podporou vojensko-průmyslového komplexu... Je mylná představa, že na jedné straně je čistý a volný trh, kde stát nikdy neintervenoval, a pak je Čína.“

„Nemám informace, že by firma Huawei kradla technologie. Má více patentů než kdokoliv jiný a věnuje na to obrovské prostředky,“ dodala Ilona Švihlíková.

Čína dotuje Huawei, aby pronikla na Západ

Filip Jirouš, sinolog a člen projektu Sinopsis

„Opatrnost je na místě především v kritické infrastruktuře. Firma Huawei je napojena na čínskou vládu a bezpečnostní složky už od svého vzniku,“ upozornil sinolog Filip Jirouš.

Ten uznal, že jde částečně i o politikum. „Probíhá obchodní válka mezi USA a Čínou. Ale tato kritika a varování přicházejí už řadu let... Problém je, že čínské zákony jsou nastaveny tak, že každý jednotlivec nebo firma musí spolupracovat z bezpečnostními složkami země. V Číně je naprosto legální, aby čínská korporace špehovala na Západě.“

Technologie Huawei jsou jedny z nekvalitnějších a rozhodně jsou nejlevnější. Ale to proto, že spoustu know-how s velkou pravděpodobností zkopírovali, ukradli a o tom máme důkazy. Ještě důležitější je, že Čína jako stát velmi dotuje tuto společnost, aby pronikla do zahraničí, takže jde i o dumping.
Filip Jirouš

Sinolog souhlasí, že i americké firmy vznikaly za státní a vojenské podpory. „Ale máme případy, kdy Google nebo Apple odmítli spolupracovat s americkými bezpečnostními složkami, což v Číně prakticky nejde. Na příkladu kauzy firmy CEFC jsme viděli, jak rychle můžete zmizet v momentě, kdy se znelíbíte režimu.“

„I v tak velké firmě jako Huawei může čínský režim ze dne na den vyměnit celé její vedení a v podstatě ji zestátnit,“ vysvětlil Filip Jirouš.

autoři: Veronika Sedláčková , oci

Související