V Bidenově Americe panuje blbá nálada a republikáni se bojí Trumpa, popisuje amerikanista Lepš

20. leden 2022

Americký prezident Joe Biden má po roce ve funkci podporu jen 43 procent svých spoluobčanů. Podle amerikanisty Jakuba Lepše (TOP 09) se potvrzují předpovědi pesimistů a například, pokud jde o řešení pandemie koronaviru, vyvolal Biden plané naděje: „Lidé jsou unaveni. My proto máme termín ‚blbá nálada‘. Já si troufnu říct, že v Americe je opravdu blbá nálada.“

Bidenovi voliči sice v průzkumech svého prezidenta i nadále podporují, zároveň by prý ale měl dělat více v boji s koronavirem. Federální vláda ovšem při zavádění přísnějších pravidel naráží u jednotlivých států, zejména u těch, kterým vládnou republikáni.

Čtěte také

Ostrý spor se vede mezi zastánci a odpůrci očkování. Lepš upozorňuje, že například ani exprezident Donald Trump není zcela za jedno se svými příznivci, kteří ho přitom často bezvýhradně podporují.

„Odpírači vakcín se primárně rekrutují z řad republikánských voličů. Trump vystupoval jako zastánce očkování coby světla na konci tunelu, nedávno byl ale částí svého publika vybučen. Spor je velmi silný a týká se osobní svobody a svobody rozhodnutí,“ popisuje s tím, že debata podobá té české.

Poloprázdné obchody

Američany také trápí rostoucí inflace a obecně vysoké ceny. „Na benzinových pumpách jsou nálepky, které vyvěšují Bidenovi odpůrci, na nichž prezident ukazuje na cenu a říká: ‚Já jsem to udělal.‘“

Američané se předzásobili. Není to tak, že by trpěli hlady, ale mají částečně poloprázdné obchody a voličů se to bezprostředně dotýká.
Jakub Lepš

Spojené státy se také potýkají s problémy v zásobování způsobené počasím a nedostatkem řidičů kamionů. Kvůli koronaviru také v práci chybí lidé, kteří by zboží umístili do regálů.

„Američané se předzásobili. Není to tak, že by trpěli hlady, ale mají částečně poloprázdné obchody a voličů se to bezprostředně dotýká. Vysoká inflace, drahé ceny a ještě to zboží není,“ shrnuje Lepš.

Čtěte také

Inflaci mimo jiné způsobilo i to, že Biden po svém nástupu do funkce začal pumpovat peníze do ekonomiky s cílem pomoci lidem a firmám překonat složité covidové období. Ani stimulační balíček v rekordní výši 1,9 bilionu dolarů ovšem prezidentovi popularitu nepřinesl.

„I jeho poradci jsou trošku frustrováni, že se mu to nedaří ‚prodávat‘ voličům,“ uvádí amerikanista. Podobný problém je i s infrastrukturním balíčkem, u kterého se často řeší hlavně to, kolik jednotlivé projekty stojí, než jak pomohou Američanům.

Demokracie v problémech

Bidenovi demokraté podle Lepše obviňují opoziční republikány, že jsou stranou negace a na vše říkají ne. Republikáni ale těží ze situace, kdy demokraté mají prezidenta a většinu v obou komorách Kongresu, a chystají se jim vystavit účet v podzimních volbách.

Čtěte také

Neformálním lídrem republikánů je stále Donald Trump, soudí amerikanista. „Oni se ho bojí,“ říká Lepš a vysvětluje, že je to tím, že Trump dokáže ovlivňovat výsledky stranických primárek, tedy i to, kdo bude nakonec zvolen.

„Republikánští senátoři a poslanci zjistili, že když budou Trumpa kritizovat, nepůjdou tím jen proti němu, ale i proti vlastním voličům. Takže možná si o něm něco myslí, ale s ohledem na svou další kariéru je většina z nich zticha,“ podotýká Lepš.

I když volbám nedůvěřujete, tak to poslední, co chcete, je, aby vaši voliči zůstali doma, protože si myslí, že jejich hlas nebude započítán.
Jakub Lepš

Poukazuje i na to, že jasná většina republikánských voličů si myslí, že volby byly Trumpovi ukradeny. A pouze 55 procent všech Američanů si myslí, že byl Joe Biden zvolen legitimně.

Jakub Lepš, amerikanista

Americká demokracie je prý v problémech. Svůj podíl na tom ale má i Biden, který ve světle toho, že republikáni chtějí v některých státech zpřísnit pravidla pro registraci voličů, vyjádřil pochybnost o tom, zda podzimní volby budou legitimní.

„To je to nejhorší, co může udělat. I když těm volbám úplně nedůvěřujete, tak to poslední, co chcete, je, aby vaši voliči zůstali doma, protože si myslí, že jejich hlas nebude započítán. Amerika má ohledně legitimity voleb problém,“ uzavírá amerikanista působící na University of New York in Prague a místostarosta Prahy 11.

Uškodil Bidenovi odchod Američanů z Afghánistánu? A jaké chyby dělá ve vztahu k Rusku? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert