Americká veřejnost může mít pocit, že Biden není tak silný lídr a nesplnil, co slíbil, připouští novinář Anýž

20. leden 2022

Joe Biden uzavírá svůj první rok ve funkci prezidenta Spojených států amerických. Jeho popularita ale za dvanáct měsíců v úřadu značně poklesla a na místě jsou obavy, že v následujících „midterm“ volbách přijde o převahu ve Sněmovně reprezentantů. „Ztráta Kongresu je velmi reálná,“ připouští odborník na USA a redaktor Aktuálně.cz Daniel Anýž.

Biden přiznal, že jeho administrativa zaspala s testováním při nástupu koronavirové varianty omikron, připomíná host Tématu dne. „Teď vláda nakoupila miliardu testů a dává je Američanům. Už je ale pozdě, protože vlna právě vrcholí.“

Čtěte také

Právě i peripetie s pandemií covidu-19 vytváří mezi americkými občany pocit, že Biden není dost silný, domnívá se Anýž:

„Biden byl zvolen s vírou Američanů, že si povede mnohem lépe než Donald Trump. I tohle dopadá na veřejnost jako pocit, že Biden není tak silný lídr a nesplnil, co sám slíbil.“

Jednou z velkých politických porážek současného prezidenta USA je podle editora CNN Prima News Matyáše Zrna zrušení povinného očkování proti covidu-19 nejvyšším soudem. Biden ho chtěl nařídit například ve velkých firmách.

Hlavě Spojených států ale Anýž přiznává i dílčí úspěchy – jmenuje například infrastrukturní balík, který se nepodařil prosadit dvěma jeho předchůdcům. „Druhým úspěchem bylo schválení velkého stimulačního balíku přes dva biliony dolarů proti dopadům koronavirové krize,“ doplňuje.

Transatlantické vztahy na druhé koleji

Pokud jde o vztahy s Evropou, těžíme z výrazné proevropské orientace Joea Bidena, myslí si velvyslanec České republiky ve Washingotnu Hynek Kmoníček a varuje, že jde možná o poslední takto zaměřenou americkou administrativu.

„Dá se očekávat, že nejpozději do roku 2042 bude dominantní volič ve Spojených státech latinsko-amerického původu – hovořící primárně španělsky, s angličtinou jako druhým jazykem a politickou orientací, která nebude primárně zaměřena na transatlantický prostor, ale bude se mnohem více zaměřovat na celoamerické otázky a prostor pacifický.“

Hosty byli:
Jan Kaliba, zpravodaj v USA, Český rozhlas
Hynek Kmoníček, velvyslanec Česka ve Washingtonu
Daniel Anýž, odborník na USA, redaktor Aktuálně.cz
Matyáš Zrno, editor CNN Prima News

Na období, kdy po dvou stech letech nebudeme jako Evropa tou nejdůležitější zahraniční destinací, která každého amerického politika okamžitě napadne, je potřeba se připravit, uzavírá diplomat.

Proč by si mělo české předsednictví domlouvat schůzky s americkými představiteli jen do konce října? A jak odlišné příběhy si americká společnost vytvořila o útoku na Kapitol? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Jana Burdy.

autoři: Jan Burda , marz
Spustit audio

Související