V Asii a Tichomoří žije téměř 25 milionu otroků

29. červenec 2018

Server Asian Correspondent uvádí, že v Asii a Tichomoří žije téměř 25 milionů mužů, žen i dětí v nějaké formě soudobého otroctví. Článek se odvolává na Globální index otroctví na letošní rok, který v uplynulém týdnu zveřejnila organizace Walk Free Foundation. Podle této zprávy, založené na sběru dat v roce 2016, žije v novodobé formě otroctví kolem 40 milionů lidí, z toho 71 % žen.

V oblasti Asie a Pacifiku žije 56 % světové populace a zároveň 62 % obyvatel světa, které můžeme označit za otroky. Ze zprávy mimo jiné vyplývá, že nejvíc případů otroctví má Severní Korea, což souvisí s dobře zdokumentovaným systémem státem řízených otrockých prací. V absolutních číslech je nejvyšší počet zotročených lidí v Indii, Číně a Pákistánu, kde žije 60 % obětí otroctví ve světě. Vláda v Severní Koreji zasahuje proti zotročování lidí nejméně ze všech států světa.

Kdo je v řadě za KLDR

Na tisíc Severokorejců ve statistikách připadá bezmála 105 obětí, s velkým odstupem následuje Kambodža se sedmnácti a Barma s 11 otroky na tisíc obyvatel. Dále jsou v tomto žebříčku hanby seřazeny Brunej, Laos, Thajsko, Filipíny a Malajsie. V Jižní Asii se vládám alespoň částečně podařilo dosáhnout pokroku v odstraňování otroctví v rybářském průmyslu díky tlaku médií, která upozorňují na tuto rozšířenou praxi a zoufalé pracovní podmínky otroků.

Zpráva upozorňuje na to, že zvláště vlády v Thajsku a Indonésii přijaly opatření, která reagují na tuto situaci. Podle autorů zprávy je ale třeba dělat víc, aby se zneužívání pracovních sil v tomto oboru omezilo. Nucené práce byly v době sběru dat pro zmiňovaný index v Asii a Pacifiku nejčastější formou otroctví, týkaly se čtyř lidí z tisíce. Dvě osoby z tisíce pak žily ve vynuceném sňatku. Celé dvě třetiny globálních otroků pocházejí právě ze zemí Asie a Pacifiku.

Region má nejvyšší počet obětí různých forem otroctví na světě. Žije v něm 73 % obětí sexuálního vykořisťování, 68 % lidí na nucených pracech, které organizují státní úřady a 42 % obyvatel planety, kteří žijí ve vynucených manželstvích. Podle zprávy k aktuálním číslu výrazně přispělo masové vyhánění, únosy, sexuální násilí a vraždy Rohingů v Barmě.

Sexuální zotročování a nové formy otroctví

Zpráva dodává, že mezinárodní organizace už s předstihem varovaly před pravděpodobností sexuálního zotročování a obchodu s lidmi v této zemi. Podle Výkonné ředitelky Walk Free Foundation Fiony Davidové Globální index otroctví zároveň ukazuje, že nové formy otroctví jsou také v rozvinutých zemích mnohem častější, než si odborníci dříve mysleli, a týkají se i Spojených států.

Davidová uvedla, že ve vyspělých zemích můžou vycházet ze zájmu spotřebitelů o nejnovější zboží za ty nejnižší ceny. Podle ní vůči těmto praktikám musí zasáhnout všechny vlády bez rozdílu.

autor: mam
Spustit audio

Související