Uznání Luhanska a Doněcka může být jen další zamrzlý konflikt bez horké fáze války, doufá právník Šturma

22. únor 2022

„Je to určitě jednání, které není v souladu s mezinárodním právem. Vzhledem k tomu, že ho lze považovat za zasahování do vnitřních záležitostí jiného státu a narušování svrchovanosti a územní celistvosti jiného státu, respektive Ukrajiny,“ říká na Plusu vedoucí Katedry mezinárodního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Pavel Šturma.

„To samozřejmě nevede k tomu, že by se tímto aktem z Doněcké lidové republiky nebo Luhanské lidové republiky staly skutečně schované státy. Jsou tam objektivní kritéria státnosti, a uznání ze strany mezinárodního práva nemá takový konstruktivní účinky,“ dodává právník.

V zamrzlé podobě to tak může fungovat řadu let – aniž by to nutně muselo přerůst v nějakou horkou fázi války.
Pavel Šturma

Kromě Ruska ale ostatní státy separatistické republiky neuznávají, a zřejmě ani v budoucnu uznávat nebudou.

Čtěte také

„Neustále je budou považovat za součást Ukrajiny, takže i jejich občany. Situace je ale složitější v tom smyslu, že někteří už získali, a další možná ještě získají ruské občanství. To znamená, že oni mohou vystupovat jako občané ještě jiného státu, konkrétně Ruské federace.“

„Pokud by šlo o občanství těchto mezinárodně neuznaných entit, tak by jim to asi moc výhod nepřineslo,“ uvažuje Šturma nad otázkou, k čemu lidem uznání samostatnosti bude. 

Zamrzlý konflikt

Může ruský postup vůči Ukrajině vést k významnému rozvrácení systému mezinárodně právních vztahů, jak byly nastaveny po 2. světové válce? „To je otázka, která vyžaduje trochu delší čas a další vývoj,“ odpovídá.

Čtěte také

„Není to ale za poslední roky první krok, který by nasvědčoval určitým rizikům rozvrácení systému, který se ustanovil po roce 1935. Včetně nedotknutelnosti hranic stanovených v té době v Evropě.“ 

Čtěte také

„Na druhé straně – jak velké nebezpečí to je, záleží na dalším postupu. Máme i jiné příklady takzvaných zamrzlých konfliktů – Podněstří, Abcházie a Jižní Osetie –, kde je takový stav udržován už po řadu let. Tyto entity nejsou mezinárodním společenstvím uznávány, uznává je pouze Rusko. Tento stav může v relativně zamrzlé podobě fungovat i řadu let – aniž by to nutně muselo přerůst v nějakou horkou fázi války.“ 

„To znamená: Může to skončit i tímto zamrzlým stavem. Je tady samozřejmě riziko v tom, že se mohou eventuálně k sobě přiblížit ruské a ukrajinské ozbrojené síly, což může vést i k něčemu horšímu,“ uzavírá Pavel Šturma.

Celý rozhovor Renaty Kropáčkové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související