USA využívaly nacistické vědce

Spojené státy po druhé světové válce využívaly služeb nacistických vědců k vývoji vyspělých technik vyšetřování sovětských vězňů. Experimentovaly i s takzvaným „sérem pravdy“ z LSD nebo metodami ovládajícími mysl. Pojednává o tom nová kniha Annie Jacobsenové s názvem Operace Svorka, píše izraelský server Jediot achronot.

Operace začala po válce na tajné vědecké základně v Německu a pak pokračovala ve Spojených státech, kam Američané přestěhovali 1600 nejlepších německých vědců i s jejich rodinami. Místo aby tito lidé byli vyšetřováni a souzeni kvůli páchání válečných zločinů, stali se součástí „amerického snu“.

Elitní nacističtí vědci a lékaři podle Jediot achronot pomáhali CIA testovat LSD a vyšetřovací metody, které by Američanům pomohly dostat informace z dopadených sovětských špionů. Výzkumy začaly na německé základně u Frankfurtu, která v roce 1945 sloužila i jako internační tábor pro německé vědce.

Během tří let ze z vězněných stali spolupracovníci a zadržovanými byli Sověti. Největší význam pro Američany měli dr. Walter Schreiber, bývalý hlavní lékař Třetí říše, a jeho zástupce dr. Kurt Blome, jenž se za Hitlera zabýval výzkumem biologických válečných látek.

Důvodem ke zřízení Operace Svorka bylo podezření amerických tajných služeb, že Spojené státy a Sovětský svaz proti sobě v roce 1952 zahájí „totální válku“, při které budou použity jaderné, chemické a biologické zbraně. Američané se proto rozhodli využít všech dostupných prostředků, včetně nejlepších vědců Adolfa Hitlera i vynálezů z dob Třetí říše, kam patřil také sarin a biologické zbraně.

S LSD experimentovali na základně v Pensylvánii. Vyvíjeli halucinogenní drogu jako potenciální zbraň, která měla zajatým vojákům nepřítele uvolnit psychiku, ale nezabít je. K dalším zkoumaným metodám patřilo použití jiných drog, hypnózy nebo elektrických šoků. Z výzkumu LSD pak vyplynula další operace, která zkoumala použití narkotik na sovětské špiony tak, aby zapomněli, co vlastně americkým vyšetřovatelům řekli. Tyto výzkumy s účastí německých vědců pokračovaly ještě v padesátých letech.

Autorka cituje i administrátora programu a pozdějšího ředitele CIA Richarda Helmse, který v roce 1978 v jednom rozhovoru tato fakta potvrdil. Podle něj měly Spojené státy pocit, že nesmí zaostat za Rusy a Číňany, a jedinou cestou je proto naučit se ovládat lidské chování, dodává samotná autorka knihy Annie Jacobsenová na americkém serveru Daily Beast.

A tak zpravodajské služby přizvaly ke spolupráci bývalé nacistické vědce. Pokusnými morčaty byli dva sovětští špioni, které v roce 1952 dopadli někdejší nacističtí agenti řízení CIA. Jednomu ze zajatců se podávaly slabší dávky narkotik a použila se na něj hypnóza. Rus byl uveden do úplného hypnotického transu. Pak byl zhruba hodinu a tři čtvrtě vyslýchán a potom mu byla navozena naprostá amnézie, tedy úplná ztráta paměti.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio