Uprchlíci z Brna odlétají domů. O projektu na přesídlení dalších Iráčanů rozhodne vláda

7. duben 2016

Skupina 8 iráckých uprchlíků dnes ráno opustila Brno. V Praze si vyzvednou své pasy a odpoledne odletí zpět do vlasti. Proč se rozhodli pro návrat?

„Svůj odchod odůvodňují steskem po příbuzných, které mají v Iráku. Nejpevněji si za tím rozhodnutím odejít z Česka stojí prarodiče. Říkali mi, že chtějí zemřít ve vlasti,“ říká reportérka Marie Veselá, která jejich odchod sleduje. Na letenky se složili jejich příbuzní.


V Brně zůstává 16 Iráčanů, 3 širší rodiny, a podle jejich slov tady zatím zůstat chtějí. Zhruba za týden by měli odejít z hostelu, kde bydlí od konce února, a měli by se nastěhovat do městských bytů. Marie Veselá

Do uprchlického tábora, kde žili před odletem do České republiky, se ale nevrací. „Čekají je příbuzní kousek od města Erbil. Podle jejich informací tam bezprostřední nebezpečí v těchto chvílích nehrozí. Podporu a ochranu jim údajně slíbila irácká vláda,“ pokračuje Veselá.

O dalším přesidlování dnes rozhodne vláda

Nadační fond Generace 21 podle Jana Talafanta vyčkává na rozhodnutí vlády o dalším osudu projektu na přesídlení 153 křesťanských uprchlíků z Iráku do České republiky.


Program přesidlování uprchlíků z Iráku do Česka nebude pokračovat. Vláda se dnes dohodla na jeho ukončení. Zrušení programu navrhoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) kvůli tomu, že více než dvě desítky Iráčanů odešly z Česka do Německa a další se chtějí vrátit do vlasti. Přečtěte si související článek.

„Je to nepříjemné, někdy i nepochopitelné, ale na jednu stranu s tím rizikem jsme museli počítat,“ shrnuje Talafant pocity z odjezdu některých uprchlíků z Česka. „Víme, jak vypadají podobné projekty v okolních zemích, nebo i vládní projekty v okolí, a že takové věci se prostě stávají,“ pokračuje Talafant.

Podle něho uprchlíci prohlašovali, že v České republice chtějí zůstat. „Já jsem naprosto přesvědčen, že nikdo z nich neměl v úmyslu tuto zem opustit a jít dál. U těch 25 jsme přesvědčeni, že k tomu rozhodnutí došli až v průběhu pobytu tady. I způsob, jakým to provedli, nasvědčuje tomu, že to bylo emocionální, impulzivní, náhlé rozhodnutí,“ říká Jan Talafant.

Rozhovor s reportérkou Marií Veselou i ředitelem Nadačního fondu Generace 21 Janem Talafantem najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bum , jpr
Spustit audio