Unesené nigerijské školačky stále nejsou doma

28. červenec 2014

Nikoho by nenapadlo, že ani sto dnů po únosu více než 200 školaček v demokratické Nigérii děvčata stále nebudou doma. Obavy o jejich osud dál trápí jejich rodiny a nejméně 11 rodičů za tu dobu zemřelo; sedm otců bylo mezi 51 oběťmi útoku teroristů na Kautakari nedaleko Chiboku, kde k únosu došlo, a čtyři postihl infarkt či jiné vážné zdravotní komplikace, píše server americké televize CNN.

Nigérijci jsou z nečinnosti vlády šokováni; věděli, že situace v zemi není dobrá, ale nikdy je nenapadlo, že by vláda nedokázala dívky vysvobodit ani za sto dní. Dlouhá léta politických mocenských bojů mezi vládnoucí stranou a opozicí vedla k poklesu důvěry; a spolupráce mezi státními a federálními institucemi, které se vzájemně podezřívají z využívání teroristů k vlastním politickým cílům, je téměř nulová.

Relativní nečinnost vlády jen povzbudila únosce z islamistické sekty Boko Haram k dalším útokům na místní vesnice a k jejich terorizování. Vláda nedokáže ochránit občany, ubránit své území ani vzbudit v obyvatelstvu naději. Lidé mají pocit, že státu záleží víc na ochraně vlastních představitelů než obnovení důvěry, pokračuje CNN.

Čtěte také

Prezidentovi Goodlucku Jonathanovi trvalo 99 dní, než se vůbec sešel s rodiči unesených dívek, a udělal to až poté, co ho o to poprosila pákistánská aktivistka Malala Júsafzajová. Vláda ani neposkytla ochranu asi padesáti děvčatům, jimž se podařilo ze zajetí uprchnout. Nigerijská tajná služba na letišti sekýruje zahraniční aktivisty celosvětové kampaně „Přiveďte zpět naše děvčata“ a v zemi se proslýchá, že vláda dobře ví, kde se rukojmí nacházejí.

Alespoň prezidentovo setkání s rodiči v nich vzbudilo jiskřičku naděje, protože Goodluck Jonathan projevil značnou empatii, ať už byla předstíraná, nebo ne. Lidé doufají, že schůzka snad znamenala začátek nové spolupráce mezi úřady v Chiboku a federální vládou i zmírnění napětí mezi prezidentem a opozicí. Snad Jonathan konečně pochopí, že lidé, kteří protestují v ulicích proti vládní neschopnosti děvčata osvobodit, ho nechtějí svrhnout.

V pozadí situace v zemi jsou parlamentní volby, jež se mají konat v příštím roce. Lidem, které trápí osud nejméně 219 školaček, které vězí v pasti v lese Sambisa uprostřed moskytů, pavouků, špinavé vody, jedovatých hadů a zvrácených fundamentalistů, tak bohužel nezbývá než doufat.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio