Unesené Izraelce nedrží ti, kteří vyjednávají o jejich propuštění, vysvětluje analytik Daniel

8. listopad 2023

Současná válka mezi teroristickou organizací Hamás a Izraelem je pro západní veřejnost méně pochopitelná, a tak na ulicích vyjadřují podporu jedné i druhé straně. Analytik a výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů Jan Daniel v Osobnosti Plus vysvětluje: „Asi bych rozlišoval, jestli je západní veřejné mínění nakloněno pro Hamás jako takový, nebo jestli se staví proti obětem ze strany palestinských civilistů.“

„Často slýcháme, že Hamás lže – a je to samozřejmě pravda, protože mnohé výroky ze strany politického vedení Hamásu jsou naprostá nehoráznost. Ale také posloucháme, že není možné věřit informacím z Pásma Gazy, například od jejich ministerstva zdravotnictví, které je také vedené Hamásem, ale které zveřejňuje počty palestinských obětí,“ nastiňuje analytik Daniel.

Čtěte také

Dodává, že četl text listu The Washington Post, který se snažil ověřit počty obětí minulých konfliktů. „A vyšlo jim, že tak úplně nelhali. To znamená, že politické vedení Hamásu určitě lže, ale musíme být opatrní, abychom všechny informace obratem nesmetli ze stolu,“ tvrdí.

V tuto chvíli jde ve válce hlavně o rukojmí, kteří nemají mnoho času. Hamás teď říká, že izraelské rukojmí vydá, až na Gazu přestanou útočit, Izrael zas vzkazuje, že přestane útočit, až Hamás vydá rukojmí.

„Téma rukojmích velmi rezonuje izraelskou společností i světovým veřejným míněním. Koneckonců i v Praze máme plakáty unesených Izraelců. A to, že Hamás někde drží unesené civilisty i vojáky je samozřejmě naprosto nehorázné,“ komentuje analytik.

„Nicméně, momentálně to vypadá, že se vyjednává o propuštění části rukojmích – někde jsem viděl číslo 10 až 15 lidí – a následně bude humanitární pauza. Ale v jaké podobě, to momentálně nikdo neví,“ popisuje Daniel s tím, že máme spíš spekulace než fakta.

Čtěte také

Kdo má v tomto vyjednávání „navrch“? Hamás, nebo Izrael? „To je velmi zajímavá otázka a vlastně nevím, jak správně odpovědět,“ odpovídá.

„Do jisté míry má ,navrch‘ Hamás, protože on drží rukojmí. Izraelská vláda – ať si o ní myslíme cokoli – je tlačená veřejným míněním, aby zajistila jejich návrat. Z druhé strany slyšíme hlasy, které odmítají jakékoli vyjednávání a připomínají, že když Hamás vrátil uneseného izraelského vojáka a došlo k propuštění vězněných členů Hamásu, tak se následně zas zapojili do boje proti Izraeli,“ doplňuje.

Analytik Jan Daniel také rozlišuje mezi vojenským a politickým vedením teroristické organizace Hamás.

Čtěte také

„Je to jednotná organizace, ale jejich politické vedení se momentálně nachází v Kataru. Vojenské vedení a sociální služby nebo celá administrativa sídlí v Gaze. Všichni jsou součástí jednoho celku, ke kterému se také hlásí. Ale rukojmí nedrží ti, kteří vyjednávají,“ vysvětluje.

„Nevíme, jak to přesně bylo, ale existuje spousta zpráv, podle kterých byl brutální teroristický útok ze 7. října proveden autonomně, a to vojenskými jednotkami z Gazy.“

„Dovedu si tak představit, že politická část, resp. exilové vedení Hamásu v Kataru, věděla, že se něco chystá – protože to není možné utajit –, ale nejspíš nemusela znát detaily typu: kdy a jak, což je samozřejmě nevyviňuje,“ uzavírá s tím, že nějaké rozpory budou i uvnitř této teroristické organizace.

Co bude dál?

V tuto chvíli se tak válka vede za propuštění unesených civilistů, co ale bude dál?

Čtěte také

„Kompletní okupace Pásma Gazy by pro Izrael nesla i právní zodpovědnost za humanitární situaci civilistů atd. A nemyslím, že to je něco, co by Izrael byl schopný nést. Četl jsem zajímavou analýzu, která varovala před tím, že to, k čemu momentálně izraelské kroky směřují, je trvalý chaos.“

„Protože na jihu Pásma Gazy bude humanitární krize, bude tam větší přístup humanitární pomoci a dál to tam bude v konstantním stadiu kolapsu – ostatně jako už je teď. Zatímco izraelská armáda bude působit na severu a během pár měsíců se uvidí, co bude dál. Ale i tady je otázka, jestli toto další rozdělení je vůbec přijatelné pro další státy regionu, ale i pro Spojené státy,“ uvažuje.

Pásmo Gazy

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.