UNESCO je protiizraelské, Spojené státy organizaci opustí a svět přijde o miliony dolarů

13. říjen 2017

Spojené státy opustí na konci roku 2018 UNESCO. Podle amerického ministerstva zahraničí krok souvisí s několika rezolucemi, které organizace v minulosti přijala a které Washington vnímá jako protiizraelské. UNESCO vyjádřilo nad rozhodnutím hlubokou lítost, Izrael krok Spojených států přivítal a oznámil, že i on zahájí přípravy na odchod z této mezinárodní organizace. „Byla to otázka času,” říká redaktor serveru Aktuálně.cz Daniel Anýž.

Protiizraleské jsou podle Spojených států momenty, kdy UNESCO kritizovalo Izrael za údajně špatnou péči o památky ve východním Jeruzalémě.

„Poslední kapkou bylo rozhodnutí z letošního července, zařadit Jeskyni patriarchů v Hebronu do seznamu UNESCO jako palestinskou památku pod muslimským názvem. Tehdy se zřejmě USA rozhodly, že mají členství dost,” myslí si novinář.

Podle Anýže jsou rezoluce důvodem odchodu Spojených států, ale také záminkou. „Současná politika USA je hodně navázaná na Izrael, ve smyslu jednoznačné podpory jejich postojů, a to více než za George Bushe nebo Baracka Obamy. Donald Trump prohlásil, že by se americká ambasáda měla přestěhovat do Jeruzaléma, což se asi nestane, ale jeho deklarace jsou jednoznačně proizraelské,” popisuje.


Pro svět to znamená, že UNESCO bude přicházet o velké peníze. USA platily zhruba přes pětinu rozpočtu, 80 milionů dolarů ročně. Daniel Anýž

„Zároveň je jeho vztah k multinárodním organizacím velmi skeptický. Při svém prvním vystoupení před valným shromáždění OSN řekl, že Spojené národy potřebují velkou reformu. V zásadě bylo jen otázkou času, kdy odejdou z UNESCA,” myslí si novinář, který dodává, že se tak neděje poprvé. Spojené státy přerušily své členství už v roce 1984.

Dluh 550 milionů dolarů

Pro USA neznamená odchod v podstatě nic, UNESCO podle redaktora potřebuje Spojené státy mnohem víc. „Spojené státy sice mají na seznamu třiadvacet míst, ale jsou to vesměs národní parky nebo Socha svobody. O ty se postarají dobře samy. Možná to způsobí potíže v kulturních výměnách mezi konkrétními organizacemi,” říká Anýž.

Čtěte také

„Pro svět to znamená, že UNESCO bude přicházet o velké peníze. USA platily zhruba přes pětinu rozpočtu, 80 milionů dolarů ročně. To ale přestaly platit už v roce 2011, po přijetí Palestiny do OSN. V současné době tak dluží přes 550 milionů a je otázka, jestli to doplatí. Já myslím, že ne.”

Donald Trump jako první úřadující americký prezident navštívil Zeď nářků

Reforma by byla těžká

Může krok USA znamenat, že se Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu odhodlá k reorganizaci? Podle Anýže ne.

„Nestalo se to ani po odstoupení v roce 1984. Vyřešil to tenkrát konec Studené války. Teď se ucházejí o místo nového šéfa UNESCO Francouzi a Katar, což byl nejspíš jeden z dalších důvodů, proč u toho nechtěly Spojené státy být,” odpovídá.

„Jak celé OSN, tak UNESCO, jsou velmi těžko reformovatelné,” dodává.

autor: všt
Spustit audio