Ultrarychlá robotická paže zachytí skoro vše

19. květen 2014

Švýcarští inženýři vyvinuli s pomocí metod umělé inteligence zřejmě nejrychlejší robotickou paži na světě. Má reakční dobu jen 50 milisekund, tedy 5 setin sekundy, a zachytí širokou škálu objektů, které jsou proti ní vrženy.

Tato robotická paže je produktem pracovníků z Federální polytechnické školy v Lausanne (École Polytechnique Fédérale de Lausanne - EPFL), konkrétně členů Laboratoře učících se algoritmů a systémů. Celý projekt souvisí s vývojem švýcarských kosmických technologií, může mít ale i nejrůznější pozemské aplikace.

Paže sestává z několika kloubů, které jí dodávají potřebný počet stupňů volnosti, a je dlouhá kolem půldruhého metru. Na jejím konci je umístěna funkční analogie lidské ruky se čtyřmi prsty, která může velmi rychle uchopit různé letící nebo rotující předměty odpovídající velikosti. Paže je schopna zachytit například letící láhev (plnou či poloprázdnou), menší krabičku, tenisovou raketu, míč nebo třeba kladivo. Řídicí systém paže, umístěný v blízkém počítači, je spojen s několika kamerami, rozmístěnými v pracovním prostoru a snímajícími celou scénu.

Funkce robotické paže jsou především založeny na schopnosti letící předmět uvidět a rychle z dráhy letu předpovědět jeho polohu v nejbližších okamžicích. Dalším problémem k řešení je schopnost stroje zvolit správnou strategii, která vede k bezpečnému zachycení předmětu, nebo ji velmi rychle korigovat. Zde zvolili výzkumníci cestu učení robotické ruky - na základě lidského příkladu řešení této úlohy či přímo lidského vedení robotické paže. Svoji metodu nazvali “programování pomocí demonstrace” (programming by demonstration).

Ultrarychlá robotická paže

Stroj ovšem přímo lidské způsoby zachycení předmětu nekopíruje. Využívá pouze tyto příklady jako podklad pro vlastní analýzu, pro vlastní pohybové modely situace a pro stanovení vlastní optimální strategie při zachycování předmětů. Díky postupnému učení, metodě pokusů a omylů a celkovým předchozím zkušenostem se může robotická ruka neustále zlepšovat a také rozšiřovat spektrum úkolů.

Zdroje: Phys.Org, Popular Science, ExtremeTech, Gizmodo, EPFL

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.