Ukrajinský prezident Zelenskyj stojí v čele tsunami, která může smést dosavadní pořádky

29. červen 2019

Ukrajinský ústavní soud nedávno potvrdil, že rozhodnutí prezidenta Volodymyra Zelenského rozpustit parlament je legální. Zelenskyj tak teď získá nad zákonodárným sborem kontrolu stejně jako před dvěma lety jiný tehdejší nováček v politice, francouzský prezident Emmanuel Macron.

Myslí si to ruský komentátor Leonid Beršidskij v názorové rubrice agentury Bloomberg.

Bude to zřejmě znamenat revoluci v ukrajinské politice, jakou země nezažila od získání nezávislosti v roce 1991 – a pro politickou třídu dokonce ještě větší, než představovaly změny v letech 2004 a 2014. Většina lidí, kteří budou v parlamentu nejspíš tvořit vládnoucí politickou skupinu nebo koalici, nemá mnoho politických zkušeností, nebo dokonce vůbec žádné.

Spojenectví USA a Ukrajiny s příchodem prezidenta Zelenského podstupuje zkoušku

Prezidentské volby na Ukrajině vyhrál herec a komik Volodymyr Zelenskyj

Rudy Giuliani, osobní právník a poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa, svými výroky v médiích škodí nové hlavě Ukrajiny Volodymyru Zelenskému. Washington je přitom nejdůležitějším spojencem Kyjeva.

Podle Beršidského je to vzácná příležitost „vysušit postsovětskou bažinu“. Zelenskyj nicméně zatím nenaznačil, kam tak velkou moc nasměruje.

Od samého počátku bylo v pohledu komentáře jasné, že Zelenskyj se se stávajícím parlamentem nikam nedostane, protože v něm zasedali nevolitelní spojenci jeho předchůdce Petra Porošenka a bývalého premiéra Arsenije Jaceňuka.

Osnovali plány, jak prezidentovi v rozpuštění sněmovny zabránit, předstírali vyjednávání, odmítali změnit volební systém a dovolit odstoupení vlády a zmařili protikorupční zákon, který Zelenskyj podporoval.

Kdyby byl ústavní soud zamítl prezidentův plán vyhlásit předčasné volby, byla by mu zůstala nepřátelsky naladěná sněmovna a několik měsíců vynucené nečinnosti by snížilo jeho šance v řádných volbách na podzim. Ty teď ale proběhnou už 21. července, a to nedává velký prostor pro změnu voličských preferencí.

Jisté vítězství

Podle průzkumů má zvítězit Zelenského nová strana Sluha národa, nazvaná podle televizního seriálu, kde hrál Zelenskyj prezidenta. Mohla by získat až 50 % hlasů v rámci výběru ze stranických kandidátek, kterým se obsazuje polovina ze 450 parlamentních křesel.

Zelenskyj je na návštěvě Bruselu. Většina Ukrajinců podporuje prozápadní směřování, říká novinář

Volodymyr Zelenskyj a Jean-Claude Juncker

V běloruském Minsku ve středu zasednou vyjednávací týmy Ukrajiny, Ruska a dvou povstaleckých republik, a to poprvé od inaugurace nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten je teď na své první zahraniční cestě – zamířil do Bruselu, tedy centra evropských institucí i NATO.

Druhá polovina poslanců pak vzejde z hlasování v jednomandátových volebních obvodech. Záleží tedy na schopnosti Sluhy národa, jestli voliče přesvědčí, protože ve druhém typu voleb se daří zavedeným stranám. Beršidskyj ale nepochybuje, že uskupení prezidenta Zelenského celkově zvítězí.

Pokud by nezískal jednoznačnou většinu, což je cílem hlavy státu, bude potřebovat partnera.

Tím by mohla být další nová politická strana Hlas, v jejímž čele stojí rocková hvězda Svjatoslav Vakarčuk. Někteří vlivní Ukrajinci doufali, že Vakarčuk bude kandidovat na prezidenta, ale jeho odmítnutí způsobilo, že Zelenskyj vyhrál s obrovskou převahou.

Průzkumy dnes Vakarčukově Hlasu přisuzují až deset procent hlasů a ani on, ani Zelenskyj nevylučují povolební spolupráci. Dokonce existují náznaky, že spolu už teď jednají o koalici. Bylo by to dobré společenství – obě strany jsou proevropské a slibují boj proti korupci.

Vakarčuk patří k iniciátorům Programu pro začínající ukrajinské politiky na Stanfordově univerzitě a má dobré vztahy s americkými demokraty. To by mohlo být užitečné, protože Zelenskyj chce se Spojenými státy udržovat těsné styky.

Odstavený Porošenko

Kompatibilní jsou i kandidátní listiny Sluhy národa a Hlasu. Obě strany daly najevo, že politické zkušenosti budou pro kandidáty nevýhodou. A ani jedna z nich nemá v současném parlamentu žádné zástupce.

Zelenskyj: Vynasnažím se udělat vše pro to, abyste neplakali

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Napověděla inaugurace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jakou politiku bude dosavadní televizní bavič prosazovat?

Strana Sluha národa nominovala tým Zelenského kamarádů z jeho rodného města Krivoj Rog, lidi z komediálního prostředí a občanské aktivisty bez vazeb na osoby, které se pohybují v politice poslední čtvrtstoletí. I kandidátka Hlasu je plná aktivistů a podnikatelů.

Málokdo z těchto lidí zná ukrajinskou vládu zevnitř, a ještě méně jich ji poznat chce.

Porošenko naopak sázel na zkušené politiky a úředníky a paktoval se s oligarchy. Strany, které zřejmě budou u moci po příštích volbách, teď vybraly jedince, kteří se pokusí vybudovat od základů nový systém.

Tato nová vlna je tak silná, že se Porošenko, jenž sliboval silnou opozici proti Zelenskému, ocitl na vedlejší koleji. Strana Hlas sebrala voliče jeho uskupení Evropská solidarita a ta teď má v průzkumech nanejvýš devět procent.

Jde to i bez oligarchů?

Co Zelenskyj udělá s takovou politickou tsunami v Macronově stylu? Francouzský prezident má podle Beršidského zatím sporné výsledky – ukazuje se, že byrokracie i společnost ve Francii se mění obtížněji než poslanci a ministři. A jeho ukrajinský protějšek má podobný problém.

K tomu, že by nový prezident Zelenskyj vyřešil zabetonovaný Donbas nebo Krym, jsem skeptický, říká novinář Pazderka

Novinář Josef Pazderka

Co bude znamenat nástup politikou nepolíbeného televizního baviče do nejvyšší funkce v zemi? Evropa novému prezidentovi Ukrajiny opatrně gratuluje a doufá v pokračování proevropského směřování, ruský prezident zas vzkázal, že se Zelenským jednání neplánuje. Jaký nový prezident bude ve skutečnosti?

Zelenskyj slíbil, že zveřejní mírový plán pro východní Ukrajinu, kterou ovládají proruští separatisté a v podstatě ji řídí Moskva. Zatím to ale neudělal.

Začal nicméně revidovat všechna nařízení podepsaná jeho předchůdci, která považuje za škodlivá pro obchodní prostředí. Velké deregulační tažení ale bude vyžadovat zásadní změny legislativy, jejichž přijetí nebude pro parlamentní nováčky jednoduché.

Ze všeho nejdůležitější však je, aby Zelenskyj ukázal, že dokáže obcházet moc nejbohatších Ukrajinců – nejen například oligarchu Ihora Kolomojského, který údajně podporoval prezidentovu předvolební kampaň, ale i skupinku lidí, kteří z minulých režimů profitovali, včetně miliardáře Porošenka.

Dnes ještě nikdo netuší, jestli se Zelenskému podaří na těchto frontách postoupit. Alespoň se však zdá, že bude mít dostatečnou moc k tomu, aby to zkusil, poznamenává Leonid Beršidskij v analýze pro agenturu Bloomberg. 

Spustit audio

Související