Ukrajina - volební výsledky

24. listopad 2004

V kyjevských ulicích se včera i dnes mělo objevit až tři sta tisíc demonstrantů, podporujících v drtivé většině případů opozičního kandidáta Juščenka. Ten se měl dnes sejít s dosluhujícím ukrajinským prezidentem Leonidem Kučmou. Jeho štáb však již během noci prohlásil, že Juščenko hodlá s Kučmou jednat jedině o předání prezidentské moci do jeho rukou. Kočma proto během dne schůzku s Juščenkem odmítl.

Se svým soupeřem, současným premiérem Janukovyčem, neche Juščenko jednat vůbec. Na velké demonstraci uprostřed Kyjeva pak Juščenko v době, kdy se očekávaly výsledky voleb z ústřední volební komise prohlásil, že je připraven podstoupit celý volební proces ještě jednou, ovšem za předpokladu, že volby proběhnou řádně a pod patronátem poctivých volebních komisí. Současnou ukrajinskou výkonnou moci obvinil, že její počínání a snaha podvodně prosadit do prezidentského úřadu Viktora Janukovyče se rovnají státnímu převratu.

Kromě stoupenců Viktora Juščenka se dnes v ulicích Kyjeva objevili i příznivci údajného vítěze voleb Janukovyče. Ti dorazili z premiérovy rodné východní Ukrajiny a hovoří zhruba stejným jazykem, jako jejich prezidentský kandidát. Je jich však jen několik set a působí dojmem lidí, kteří byli do Kyjeva doslova přiveleni.

Přes statisíce demonstrantů lidí v ulicích Kyjeva i dalších velkých měst zatím k žádným násilnostem nedošlo. Budovu parlamentu, prezidentské sídlo i sídlo ústřední volební komise však střežili policejní těžkooděnci. Obě strany naštěstí jen stojí proti sobě a k žádným útokům se neuchylují. O vyřešení krize nenásilnou cestou se zasazuje i dosavadní prezident Leonid Kučma. Ukrajinský ministr obrany Oleksandr Kuzmuk dnes vyzval ozbrojené síly země, aby se do politického procesu v zemi žádným způsobem nezapojovaly.

Premiér Janukovyč mezitím na dnešek svolal schůzi vlády. Ta se ale prý zabývala výhradně ekonomickými otázkami a výsledků voleb se jednání údajně vůbec nedotklo. S podstatným prohlášeníjm ale přišel odpoledne, kdy řekl, že výsledky voleb musí být zaručeně legitimní. "Nechci být prezidentem země za cenu výbuchů násilí a obětí mezi občany," řekl Janukovyč. Právě tento výrok byl zřejmě důvodem, proč bylo vyhlášení výsledků z původního termínu odloženo.

Na vývoj na Ukrajině dnes reagovala řada světových politiků. Německý spolkový kancléř Schroder řekl, že nemá důvod nevěřit mezinárodním pozorovatelům a že ukrajinské volby skutečně příliš demokratické nebyly. Obavy z dalšího vývoje v druhé největší slovanské zemi vyjádřil i vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana a také římský papež Jan Pavel II, který část své promluvy k věřícím pronesl v ukrajinštině. Polský ministr zahraničí Czimosewicz prohlásil, že jeho země je ochotná akceptovat jedině výsledky skutečně férových voleb. Šéf polské diplomacie, která situaci na sousední Ukrajině sleduje s velkými obavami, také řekl, že pokud se tato země bude ubírat cestou, již naznačil průběh nedělního volebního aktu, bude mít ve vztazích se státy EU i s dalšími demokratickými zeměmi světa značné potíže.

Viktor Juščenko se dnes v noci údajně pokusil přesvědčit několik velvyslanců rozhodujících západních zemí, aby ho jejich vlády uznaly jako nového ukrajinského prezidenta. Ti mu však odpověděli, že pro podobný postoj neexistují příslušné právní argumenty. Celý zápas obou Viktorů proto bude v každém případě rozhodnut přímo na Ukrajině. Jak se zdá, jeho jedinou reálnou šancí jsou komplikovaná jednání se současnou mocí, tedy i s Viktorem Janukovyčem, a opakování voleb, která by tentokrát proběhly v poctivější atmosféře a také za většího zájmu opravdu demokratické části Evropy.

autor: ldo
Spustit audio