Ukrajina bude černá díra na evropské peníze, odmítá asociační dohodu poslanec Fiedler

10. červen 2015

Česko navzdory proklamacím o podpoře Ukrajině zůstává jedním z osmi států Evropské unie, které nedokázaly ratifikovat dohodu o přidružení Ukrajiny.

Materiál leží ve sněmovně od září minulého roku. Když se před pár dny dostal na jednací řád, poslanci komunistů, Úsvitu a části ČSSD ratifikaci zablokovali.

„Zamítnutí asociační smlouvy jsem skutečně navrhl,“ řekl v pořadu Pro a proti poslanec Karel Fiedler (Úsvit).

Podle něj není rozumné právě v tuto chvíli dávat Ukrajině signál o naší připravenosti dohodu uzavřít. Doložil to zkušenostmi z návštěvy v zemi před devíti lety.

„Již tenkrát jsem od samotných Ukrajinců slyšel, že země je diametrálně názorové rozdělena. Od Kyjeva na východ i na západ neexistuje jednota,“ tvrdí poslanec.

Proti obchodní spolupráci Fiedler nic nenamítá, k ostatnímu ale výhrady má. „Je to země, kde probíhá válečný konflikt, a znepokojuje mě, že tam soukromé osoby mají vlastní vojenské jednotky, což je z bezpečnostního hlediska velmi vážné.“

Poslanec se obává o to, kam by finanční prostředky, které podle něj Ukrajina vyloženě očekává, směřovaly.


Fiedler: „Například Řecko dostává dlouhodobě nemalé částky, aby jako nárazníková země pro příliv imigrantů tuto problematiku řešilo. Řecko ale tyto finanční prostředky zneužívá na úhradu brigádníků, kteří v létě přijíždějí do země na sezónní práce z okolních zemí. Unie není schopná si udělat pořádek se svým členským státem, natož s Ukrajinou, která je vyhlášena svou ještě větší korupcí než Řecko nebo Itálie. Mám obavy, že to bude pouze velká černá díra, kde budou mizet peníze.“

Bývalý evropský komisař pro rozšiřování a sousedskou politiku Štefan Füle je přesvědčen, že čím dříve bude asociační smlouva ratifikována, tím lépe.

„Jde o plán reforem, které Ukrajina nutně potřebuje, dokument nejen potvrzuje územní celistvost země, ale přináší i hodně výhod České republice,“ obhajoval dohodu politik.


Füle: „Ukrajina peníze potřebuje. Teď máme dvě možnosti: pomoci Ukrajině, nebo jí nepomoci a nechat ji kleknout. Je třeba pomoci tak, aby peníze v černé díře nemizely, a já myslím, že to umíme. Každá z finančních položek, které dáváme k dispozici, sebou nese řadu podmínek, které jsou jasně provázány splněním dohody o přidružení. Ukrajina dostane prostředky pouze pokud uskuteční reformy. Existuje tedy jasný kontrolní mechanismus.“

Füle podle vlastních slov patří mezi ty, kteří říkají, že Ukrajina nepotřebuje plané deklarace, ale co nejrychlejší a nejhlubší reformy. „To je nejlepší příspěvek k tomu, aby tam byl nastolen mír a stabilita.“

S oponentovým názorem odložit pomoc Ukrajině, dokud si země nevyřeší své problémy, bývalý komisař zásadně nesouhlasí.

„Je to přesně naopak: čím složitější situace na Ukrajině je, čím více problémů k řešení, tím větší pomoc z naší strany potřebuje. A nejde jen o obecné deklarace, ale o konkrétní plán, který bychom měli podpořit finančně i jinak,“ vyzval Štefan Füle.

autoři: tpa , oci
Spustit audio