Ukrajina

27. prosinec 2004

Když před měsícem ukrajinská opozice slavila vítězství Viktora Juščenka, lidé v ulicích netušili, že ještě mají před sebou dlouhé drama, než se jejich volba oficiálně stane skutečností. Tuto noc se už volební výsledky s předvolebními průzkumy a povolebními odhady shodovaly. Zřejmě proto, že tentokrát se podle zpráv rekordního množství zahraničních pozorovatelů hlasovalo regulérně.

Opakované volby byly klidnější než ty listopadové, nicméně měsíc masových demonstrací nepochybně Ukrajinu změnil. Lidé v ulicích dali najevo, že si přejí zásadní změnu poměrů v zemi, že se jim jedná o víc, než pouze o výměnu jedné party politiků za jinou. Opakování voleb si občané vynutili v naději, že s novým prezidentem čeká zemi prosperita. Té není možné dosáhnout v atmosféře otrávené korupcí, intrikami a politickou manipulací. Viktor Juščenko bude mít jako prezident od voličů velmi silný mandát k tomu, aby zmíněnou atmosféru změnil k lepšímu. Otázkou ale je, zda i jeho uplynulý měsíc v něčem změnil k lepšímu. V uplynulých letech totiž zastával politické funkce, které ho za současný stav Ukrajiny činí do jisté míry spoluodpovědným. Šest let byl guvernérem centrální banky a v letech 1999 až 2001 premiérem.

Jak ho mohly ovlivnit zkušenosti z posledních měsíců? Z boje o politickou moc vyšel Viktor Juščenko jiný, než jaký do něj vstupoval, a to už od pohledu. Otrava dioxinem se mu podepsala na tváři a minimálně dva roky potrvá podle lékařů rekonvalescence. Do mladistvé tváře, kterou vídal v zrcadle před zářijovou schůzkou se zástupci tajných služeb, se už nejspíše nepodívá nikdy. Tato osobní zkušenost s politikou může mít větší váhu, než potlesk davu či gratulace k vítězství, které budou přicházet z celého světa.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.