Týden očima Petra Schwarze: Vzhůru k oblakům a hlavou dolů k zemi

22. červen 2024

Zástupci české vlády oznámili, že by do pěti let chtěli do kosmu poslat českého astronauta. Do Česka zamířila úmorná vedra a silné bouřky a Poslanecká sněmovna přes opětovný očekávaný ostrý odpor opozice schválila i v posledním čtení možnost korespondenční volby pro voliče v zahraničí, čímž by se naše republika měla připojit k drtivé většině evropských zemí, které to svým voličům umožňují.

Mimochodem, podle průzkumu Medianu pro Český rozhlas rozděluje otázka korespondenční volby české voliče přesně půl na půl, jejich názory v této otázce pak výrazně kopírují jejich stranické preference. Dnes v noci byl úplněk na obloze nejníž v roce. Při letošní muslimské pouti do Mekky zemřelo podle předběžných údajů vlivem velkého vedra nejméně 1100 poutníků z různých zemí, více než polovina obětí pocházela z Egypta.

Čtěte také

Hnutí ANO ústy svého šéfa Babiše oznámilo, že opustí liberální frakci Renew Europe v Evropském parlamentu i evropskou liberální stranu ALDE, protože by v nich nemohlo plnit svůj program.

Což je trochu zvláštní, protože ještě před pár dny nová europoslankyně a lídryně kandidátky ANO v nedávných evropských volbách Dostálová Novinkám tvrdila, že hnutí o odchodu z liberální frakce neuvažuje a koneckonců ona sama hodlala v barvách této frakce usilovat o post místopředsedkyně europarlamentu.

Jenže to tak europoslankyně míní a vedení ANO, potažmo jeho předseda, mění. Ostatně ohledně členství ve straně ALDE Babiš nyní vysvětloval, že do ní vstoupili před deseti lety, „kdy o domácí a zahraniční politice nic moc nevěděli“, ale členství ve frakci jemu osobně  vyhovovalo, protože se v ní mluví hodně francouzsky a to je jazyk, který ovládá.

Čtěte také

Poskytl tak pozoruhodný vhled od svého politického uvažování, ale ano, evropští liberálové už delší dobu ANO silně kritizovali a hnutí vedené Babišem se od nich názorově vzdálilo na hony, takže další společná cesta by byla poněkud kostrbatá. Jenže to by bylo poctivější vůči voličům říci před volbami, a ne po nich.

Podle zpráv z Bruselu ANO jedná o vzniku nové, jakési středoevropské, frakce s Orbánovým FIDESZem a dvěma slovenskými vládními stranami – Ficovým Smerem a ještě nedávno Pellegriniho Hlasem.

Ať náš svět zůstane hlavou vzhůru

A na Slovensku se děly věci. Peter Pellegrini slavnostně složil slib a stal se šestým slovenským prezidentem a hned se vydal na svou první zahraniční cestu na summit Evropské unie, kde zastupoval premiéra Fica zotavujícího se po těžkých střelných zraněních od atentátníka.

Čtěte také

Zmocněnec slovenské vlády pro vyšetření údajného selhání státu v období pandemie, poslanec za vládní Slovenskou národní stranu Kotlár, pak šokoval všechny, kdo na Slovensku obětavě bojovali s covidem – a to oznámením v parlamentu, že na Slovensku prý žádná pandemie covidu nebyla.

A v závěru týdne vládní většina v parlamentu zrušila slovenský veřejnoprávní rozhlas a televizi a nahradila je novou institucí, jejíhož ředitele zvolí rada sestavená ze čtyř zástupců nominovaných ministerstvem kultury (vedeným nominantkou Slovenské národní strany Šimkovičovou) a pěti členů zvolených parlamentem, kde má vládní koalice většinu.

Čtěte také

A protože jsou tito radní voleni na šest let, příští volby má ve veřejnoprávních médiích slovenská vládní koalice pod palcem. Podle Šimkovičové budou moci v nové instituci pracovat všichni dosavadní pracovníci veřejnoprávních médií, kteří prý budou dodržovat principy plurality a objektivnosti.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Co si ovšem pod tím můžeme představit, ukázal nejen Kotlár, ale i nedávno onen státní vysoký úředník nominovaný rovněž Slovenskou národní stranou, podle kterého by veřejnoprávní televize měla diskutovat o tom, jestli je země kulatá.

Prostě vše se nějak ocitlo vzhůru nohama, stejně jako téměř třicet návštěvníků lunaparku v americkém Portlandu, kteří zůstali na jedné z atrakcí přes půl hodiny viset vysoko nad zemí hlavou dolů, než se je podařilo vysvobodit. Ať náš svět zůstane hlavou vzhůru, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i tomu celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio