Týden očima Petra Schwarze: Volby, duchové, komici a úžasné výhledy

15. červen 2024

K volbám do Evropského parlamentu přišlo v Česku přes 36 procent voličů, což sice nevypadá jako ohromující číslo, ale pořád je to u nás zatím nejvyšší účast v eurovolbách. Více se zmobilizovali protestní voliči, zvítězilo opoziční hnutí ANO o 4 procenta před nejsilnějším vládním uskupením, koalicí Spolu, a dvěma neparlamentními koalicemi, Přísahou s Motoristy sobě a Stačilo vedenou komunisty.

Až za nimi skončil STAN, Piráti a kolice SPD s Trikolorou, ti všichni ale aspoň nějaké mandáty v europarlamentu získali.

Čtěte také

Oči pro pláč zbyly nedávné hvězdě protestů na Václavském náměstí Rajchlovi a jeho PRO, nepomohla mu ani kandidatura hokejové legendy Růžičky, který prý chtěl podpořit lepší podmínky pro sportovce a národní zájmy, zatímco se nechal zvěčnit na videu, jak s manželkou hledá a vyvolává duchy v opuštěném a údajně příšerném domě. Zda to byli duchové národní či sportovně založení, není známo.

A mimochodem, když už jsme u těch protestních hlasů, ač je statistika vždy poněkud ošidná záležitost, podle evropských statistiků z Eurostatu je v Česku nejmenší procento lidí ohrožených chudobou z celé Unie.

Ať se pozitivně neuvěřitelné stává i v našich životech

Celkově v Evropském parlamentu posílily národně orientované až krajně pravicové strany, ne však až tolik, jak vypadaly některé odhady, zásadní poměry sil zůstaly vcelku zachovány. Oslabily zelené strany, zvláště mladí za nimi nešli jako před pěti lety.

Čtěte také

Jenže tenkrát se v termínu evropských voleb konala celosvětová stávka středoškoláků za klima, vedená šestnáctiletou Gretou Thunbergovou, která dokázala uhranout mnohé svým mladistvým zápalem a odzbrojující naivitou a jejíž hvězda byla tehdy na samém vrcholu.

Jenže Gretě je už 21, kouzlo mladistvé bojovnice za lepší svět pominulo a radikální ekologičtí aktivisté na sebe sice dokáží upozornit blokádami dopravy a útoky na umělecká díla, ale to je tak všechno.

Slušnou grotesku přinesla povolební situace ve Francii, která bude zanedlouho hostit ve své metropoli olympiádu. Prezident Macron po tvrdé porážce od krajně pravicových lepenistů vyhlásil na termín ještě před hrami parlamentní volby v naději, že posílí svůj mandát, což je docela riskantní uvažování.

Čtěte také

Na politické scéně ale vypukl chaos na pravici i levici, jehož vrcholem byla nabídka volební spolupráce, kterou učinil lepenistům šéf umírněně pravicových republikánů Ciotti. Vedení strany ho proto hned druhý den odvolalo, jenže Ciotti to odmítl uznat a zabarikádoval se ve své kanceláři.

Když se k němu členové strany probourali, odešel domů, ale druhý den se vrátil jakoby nic. A s vedením se hádá, čí slovo platí, což chce dotáhnout k soudu. Prostě taková předolympijská rozcvička.

Papež František se ve Vatikánu setkal s více než stovkou známých komiků a bavičů z 15 zemí, řekl jim, že mají „vzácný dar“, který může šířit mír v srdcích a mezi národy, pomáhat překonávat těžkosti a zvládat každodenní stres, požehnal jim a pak zamířil do jižní Itálie na summit G7, kde k předním světovým státníkům hovořil o umělé inteligenci.

Čtěte také

Ruský prezident Putin vyhlásil, za jakých podmínek je ochoten jednat o míru, je to jednoduché – když ještě před začátkem jednání dostane vše, co chce, i to, co se mu nepodařilo vybojovat, a pak bude samotné Rusko garant míru, kdyby se mu něco v budoucnu nelíbilo – prostě kulantní nabídka.

Na indonéském ostrově Sulawesi spolkla šestimetrová krajta zaživa padesátiletou ženu. Úřady západoanglické obce Fylde zakázaly pod pokutou více než 70 tisíc korun 97leté bývalé učitelce hudby krmit ptáky na svém dvorku – její soused si stěžoval, že ptáci pak kálí i k němu.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A téměř neuvěřitelná zpráva na závěr – japonský developer se dobrovolně rozhodl zbořit právě dostavěný desetipatrový dům v Tokiu, jehož  byty nabízely za tomu uzpůsobené ceny exkluzivní výhledy na posvátnou horu Fuji a ke kterému měl všechna platná povolení – místní obyvatelé si totiž stěžovali, že jim dům ony výhledy blokuje. Ať se to pozitivně neuvěřitelné stává častěji i v našich životech, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio