Týden očima Petra Schwarze: Pro spoustu odpadu dno nevidět

18. květen 2019

Ministr kultury Staněk, který ve své funkci dokázal zaujmout vším možným, hlavně ale až neskutečnými faux pas, oznámil, že na přání svého sociálně demokratického šéfa Hamáčka odchází z úřadu.

Tedy odchází, anebo možná také neodchází. Na konci května se totiž napřed setká s prezidentem Zemanem, vyčká na jeho doporučení – a jak Staněk uvedl pro MF Dnes, je věcí pana prezidenta, jak se k rezignaci postaví.

Jiří Leschtina: Se Staňkem může být ještě potíž

Antonín Staněk

Skvělá zpráva pro českou kulturu. Jediné rozumné řešení. Takové reakce převažovaly na politické scéně i v umělecké obci, když ministr kultury Antonín Staněk oznámil, že odstupuje z funkce.

„Povinností člena vlády je vládnout. Takže si neumím představit, že bych měl sbalit kufry a nechat ministerstvo bez řízení,“ uvedl Staněk, kterého evidentně zas tak moc ono Hamáčkovo přání nepřesvědčilo.

A prezident Zeman se zatím nevyjadřuje, tento týden vyrazil do Maďarska. Jak tam prohlásil, je rád, že mohl napravit chybu spočívající v tom, že do Maďarska považovaného za našeho čestného souseda už sedm let nezavítal český prezident.

To bylo kulantní, leč trochu nepřesné prohlášení. Český prezident tam nebyl jen šest a půl roku, přesně tu dobu, co je Zeman ve funkci, jeho předchůdce Klaus tam byl na samém konci svého mandátu. Naši králové používali pluralis majestatis, že by Zeman o sobě začal hovořit aspoň ve třetí osobě?

Ať potkáváme místo odpadů to, co nás obohacuje

Petr Hartman: Komunista Ondráček posloužil doněckým separatistům

Zdeněk Ondráček, poslanec KSČM

Na soukromé cestě v zahraničí můžete udělat ostudu České republice. Některým občanům této země se to daří.

Voják české armády Erik Eštu, který se nejen na Facebooku chlubil, že bojoval v řadách doněckých separatistů a dokládal to i fotografiemi, dostal u pardubického soudu tříletý podmíněný trest za účast na zločinecké organizované skupině. Právě její znaky totiž podle soudu takzvaná Doněcká lidová republika splňuje.

A právě k této zločinecké organizované skupině se tento týden vydal na návštěvu komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, obecně přezdívaný Mlátička, aby jí podle svých slov doručil humanitární pomoc, jak to tak organizované zločinecké skupiny potřebují.

Podle Ondráčka šlo o soukromou cestu, proč ho tedy šéf doněckých povstalců Pušilin vítal jako oficiální delegaci spřáteleného státu na červeném koberci za zvuků české hymny, to se neobtěžoval vysvětlit. Podle premiéra Babiše nebyla Ondráčkova cesta v souladu s českou zahraniční politikou, no, ještě aby byla.

Jan Jůn: Mayová versus nebezpečí jménem Farage

Nigel Farage

Ano, je to tady a co se týče brexitu, je zbytečné ptát se, o čem je řeč, neb nebezpečí, či přímo hrozba pro premiérku Mayovou je zcela jasná a má jméno Nigel Farage.

V Rusku je všechno veliké, a výjimkou rozhodně není ani korupce a rozkrádačky. Třeba v Roskosmosu, ruské kosmické agentuře, se podle šéfa federálního Vyšetřovacího výboru Bastrykina během posledních pěti let rozkradly miliardy „a konce nevidět“.

Roskosmos nyní vyšetřuje tajná služba FSB, jenže i ta má takříkajíc problémy. Policie našla při prohlídkách tří bytů plukovníka FSB Čerkalina v přepočtu skoro čtyři a půl miliardy korun v hotovosti, což se dá označit za slušný výnos z úplatků. Ve vazbě se ocitlo i několik údajných Čerkalinových spolupachatelů, kteří pro změnu sloužili u protikorupční policie. Vskutku, konce nevidět.

Konce nevidět ani ohledně brexitu, jednání britských vládních konzervativců s opozičními labouristy ohledně jeho podoby totálně zkrachovala.

Američan překonal světový rekord v hloubce ponoru. V Mariánském příkopu objevil nové druhy i odpad

Odpadky v moři - plast v moři

Bývalý člen amerického námořnictva Victor Vescovo se pomocí batyskafu ponořil vůbec nejhlouběji ze všech lidí, kteří se o to pokusili, a překonal tak světový rekord. Odhalil přitom nejen neznámé živočichy, ale i plastovou stopu lidstva.

Tchaj-wan jako vůbec první asijská země uzákonil homosexuální sňatky. Možná ještě převratnější změnu schválil parlament v západoafrické Guineji – pokud si tamní muži budou napříště chtít vzít více manželek, musí jim to jejich první žena výslovně schválit. Podle agenturních zpráv se mnoho guinejských mužů nyní rozčiluje, že nový zákon ničí tradice, ženám naopak kupodivu zrovna tato tradice k srdci nepřirostla.

Ponorka výzkumné mise Five Deeps Expedition objevila v sedmikilometrové hloubce Indického oceánu záhadného tvora s tělem připomínajícím nejvíce ze všeho medúzu. „Zatím si nejsme úplně jistí, o jaký druh podmořského zvířete jde, avšak v pravý čas to zjistíme,“ slíbil šéf výzkumníků.

Petr Schwarz

To v jedenáctikilometrové hloubce Mariánského příkopu v Tichém oceánu objevila vědecká ponorka kromě nových živočichů hlavně dno pokryté plastovými odpadky. Ať potkáváme místo odpadů všeho druhu to, co nás obohacuje, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.  

autor: Petr Schwarz
Spustit audio