Američan překonal světový rekord v hloubce ponoru. V Mariánském příkopu objevil nové druhy i odpad

14. květen 2019

Bývalý člen amerického námořnictva Victor Vescovo se pomocí batyskafu ponořil vůbec nejhlouběji ze všech lidí, kteří se o to pokusili, a překonal tak světový rekord. Odhalil přitom nejen neznámé živočichy, ale i plastovou stopu lidstva.

Na dně Mariánského příkopu strávil badatel celkem čtyři hodiny a zaznamenal několik dosud neznámých tvorů – druh podobný krevetám, úhořovitou rybu nebo červa. Mimo to také z příkopu odebral vzorky hornin. Vescovo překonal dosavadní rekord Jacquese Picarda z roku 1960.

Kromě přírodnin ale na návštěvníka ze souše čekalo i jedno nemilé překvapení – igelitová taška a obal od cukrovinky. Ukázalo se tak, že plastový odpad vyprodukovaný lidmi se dostane i na ta nejméně přístupná místa oceánu. 

Svět hledá řešení

V reakci na znečištění planety oznámila nedávno OSN, že téměř všechny členské státy souhlasily se zastavením vývozu plastového odpadu do chudších oblastí, odkud se pak často dostává do moří a oceánů. Na akutní situaci už zareagovala i Evropská unie, která do dvou let zakáže veškeré jednorázové plasty.

Spojené státy jsou v tomto ohledu méně aktivní, o čemž svědčí i odstoupení od Pařížské klimatické dohody. I na americkém kontinentu se ale objevují snahy o zlepšení situace. Například demokraté se v Kongresu snaží prosadit balíček úprav New Green Deal, který cílí na podporu obnovitelných zdrojů a nižší spotřebu.

autoři: Václav Jabůrek , marz
Spustit audio

Související