Týden očima Petra Schwarze: Pivo, pravda a pravěk

15. září 2018

Na Pražském hradě se na pozvání prezidenta Zemana setkaly české ústavní špičky, aby zkoordinovaly zahraničí politiku.

Řešily mezi jiným protiruské sankce a úspěšné sladění not se projevilo hned druhý den, když se premiér Babiš nechal ve Sněmovně slyšet, že o těchto sankcích prezident Zeman může říkat, co chce, protože na Evropské radě stejně Česko zastupuje premiér. Koordinace ve stylu „Levá ví, co dělá pravá, a každá si dělá, co chce.“

Petr Hartman: Políček Štěchovi je důležitější než koordinace zahraniční politiky

Prezident České republiky Miloš Zeman

„Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky vůči Číně,“ psalo se v prohlášení nejvyšších ústavních činitelů v reakci na setkání tehdejšího ministra kultury s dalajlámou.

Současný nejčastější terč nevůle hlavy státu, podle platného ústavního pořádku druhý nejvýše postavený politik země předseda Senátu Štěch, se na schůzku jaksi nemohl dostavit, protože se z dlouho plánované zahraniční cesty vracel až dvě a půl hodiny po začátku setkání a jakousi zvláštní náhodou hradnímu týmu přišel právě tento termín jako ten nejlepší.

Prezident Zeman pak odmítl, aby Štěcha zastoupila místopředsedkyně Senátu Horská, prý by to byla „druhá liga“. Ano, právě proto tam asi u jednacího stolu neseděl druhý muž země, zato tam byl bezprověrkový kancléř Mynář.

Ale koordinuje se vesele i na vládní úrovni. Premiér Babiš se snaží zapsat do dějin svým plánem na řešení evropských problémů s migrací a jednou z klíčových součástí tohoto plánu je pomoc v zemích, odkud uprchlíci přicházejí.

S čistou hlavou

Jenže také by předseda vlády rád ušetřil na penězích poskytovaných ze státního rozpočtu neziskovkám, takže ministr zemědělství Toman škrtnul z rozpočtu peníze určené na rozvoj zemědělství v Kurdistánu. Má to pan premiér těžké, jak si tento týden postěžoval, on maká patnáct hodin denně, zatímco úředníci jen osm, a teď ještě aby učil ministry zeměpis.

Apolena Rychlíková: Andrej Babiš pracuje patnáct hodin denně. A to je špatně

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš během zahájení předvolební kampaně pro komunální volby

Premiér Babiš se během čtvrtečních interpelací navezl do stávajícího šéfa ČMKOS Josefa Středuly. Vadí mu, že odborový předák a jeho svazy pořád něco chtějí.

Rusko už sice není zemí, kde zítra již znamená včera, zato pravda je tam jiná každý den. A nejinak je tomu už dlouho i v kauze novičok. A tak zatímco třeba minulý týden britskými úřady zveřejněná jména a fotografie podezřelých z útoku na bývalého agenta Skripala ruským úřadům vůbec nic neříkaly a šéf zahraničního výboru horní komory parlamentu Kosačov tvrdil, že možná patří britským hercům, tento týden už se oba muži zhmotnili v ruské televizi.

Jimi předložená historka byla asi tak uvěřitelná, jako že prostý rolník na Sibiři dokázal vyšlechtit z břízy medvěda, jenže Kremlu moc nikdy nešlo o to, jestli někdo něčemu věří, důležité je ukázat svaly, hlavní argument názorových sporů.

Alexandr Mitrofanov: Rusko zažilo bouřlivý týden. Část Rusů se za něj stydí

V televizi Russia Today vystoupili dva muži, kteří prohlásili, že jsou Alexandr Petrov a Ruslan Boširov

Za uplynulý týden se v Rusku odehrálo tolik událostí, kolik se obvykle nevejde ani do měsíce. Začalo to nedělními krajskými a komunálními volbami.

Jako je tento týden předvedl šéf dvousettisícové ruské národní gardy Zolotov, dříve dlouholetý osobní bodyguard prezidenta Putina. Zveřejnil videoklip, ve kterém opozičnímu politikovi Navalnému, který si v těchto dnech opět užívá péče v ruském kriminálu, slíbil, že mu nařeže, až to pocítí i v játrech a udělá z něj šťavnatý steak.

Tato nabídka učiněná vskutku vybranou mluvou přišla jako odpověď na Navalného dosti podložený materiál o Zolotovově korupčním jednání. Mluvčí Kremlu pouze konstatoval, že šéf mocné bezpečnostní složky s prezidentem své vystoupení neprobíral, zároveň ale vyjádřil pro jeho slova pochopení. Není divu.

Petr Schwarz

A ještě dvě další zprávy z pravěku. Deník The Guardian informoval o studii, podle které v jižní Africe nalezli kresby vytvořené lidskou rukou staré neuvěřitelných 73 tisíc let. A list The Times of Israel zase dopředu získal studii mezinárodního týmu vědců, který nedaleko Haify našel nejstarší pivovar na světě, starý 13 tisíc let - tehdejší lidé připravovali pivo z naklíčeného ječmene a pšenice ještě dříve, než začali obilí pěstovat a jak se nyní ukazuje jako velice možné, snad i dříve, než uměli připravit chléb.

Mimochodem, pivovary u nás i ve světě pivo zdražují, náklady na suroviny totiž stoupají. Krásný týden s čistou hlavou přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio