Petr Hartman: Políček Štěchovi je důležitější než koordinace zahraniční politiky

12. září 2018

„Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky vůči Číně,“ psalo se v prohlášení nejvyšších ústavních činitelů v reakci na setkání tehdejšího ministra kultury s dalajlámou.

Také tímto způsobem může vypadat koordinace zahraniční politiky. Podle mínění nemalé části zákonodárců jednotný postup byl spíše ke škodě, než k prospěchu země.

Koordinace zahraniční politiky vázne. Pocheho by měl řešit Ústavní soud, tvrdí Štěch (ČSSD)

Milan Štěch

Ve středu se na Pražském hradě uskuteční koordinační schůzka k zahraniční politice. Tradičně se jí krom prezidenta účastní i předsedové obou parlamentních komor a příslušní ministři. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ale bude chybět, protože bude na dlouhodobě plánované návštěvě Francie a Hrad odmítl schůzku o několik hodin posunout, aby se stihl vrátit.

Pod velmi kontroverzní prohlášení se tehdy podle očekávání ochotně podepsal prezident republiky a bez problémů se k němu vedle premiéra připojili i šéfové obou komor parlamentu.

V současné době by demonstrace jednoty českých ústavních činitelů nebyla tak jednoduchá. Éra vzájemně dobrých vztahů mezi Milošem Zemanem a Milanem Štěchem skončila.

Nezpůsobil to výrazně odlišný postoj k zahraniční politice Česka. Může za to dění uvnitř sociální demokracie. Předseda Senátu nesdílí názor některých stranických kolegů, že lepší budoucnost ČSSD zajistí užší spolupráce s Hradem.

Na černém seznamu

Milan Štěch dává veřejně najevo, že mu vadí vměšování hlavy státu do dění uvnitř této strany. Konec přátelství se projevuje také v tom, že si předseda Senátu dovolí veřejně nesouhlasit s názory hlavy státu například na smysl protiruských sankcí. Při prezidentské volbě nepatřil Štěch k Zemanovým podporovatelům.

S prezidentem už nejsme přátelé. Asi jsem ho dostatečně nepodporoval, říká Štěch

Milan Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) chyběl při jmenování vlády Andreje Babiše na Pražském hradě a pozvání zatím od prezidenta Miloše Zemana nedostal ani na tradiční novoroční oběd s předsedy obou parlamentních komor. „Na začátku jeho funkčního období byly naše vztahy korektní, dokonce o mě pan prezident hovořil jako o dlouholetém příteli,“ říká Štěch.

Výsledkem je, že prezident s předsedou horní parlamentní komory prakticky nekomunikuje. V soukromé rovině by na tom nebylo nic zajímavého. Hlava státu by však měla dokázat formálně spolupracovat s šéfem horní parlamentní komory.

Miloš Zeman toho není schopen, protože promítá osobní spory do výkonu své funkce. Přesvědčit se o tom mohli například někteří rektoři, kteří nebyli opakovaně pozváni na Hrad na oslavu státního svátku.

Rovněž předseda Senátu se ocitl na černém seznamu. Prezident republiky mu to dává při různých příležitostech najevo. Není proto divu, že schůzka ke koordinaci zahraniční politiky byla svolána na takový termín, který mu nevyhovuje.

Petr Hartman

Přitom v zájmu země je, aby navenek působila srozumitelně. K tomu by mělo sloužit zmiňované setkání. Neúčast zástupce Senátu na něm názorně dokazuje, že přednost před hledáním shody dostalo udělení políčku člověku, který není přátelsky nakloněn tomu, kdo schůzku pořádá.

autor: Petr Hartman
Spustit audio