Alexandr Mitrofanov: Rusko zažilo bouřlivý týden. Část Rusů se za něj stydí

14. září 2018

Za uplynulý týden se v Rusku odehrálo tolik událostí, kolik se obvykle nevejde ani do měsíce. Začalo to nedělními krajskými a komunálními volbami.

Týž den proběhly v několika desítkách měst protesty proti zvyšování penzijního věku, na nichž zazněly i výzvy k demisi Vladimira Putina.

Libor Dvořák: Během protestů v Rusku bylo zadrženo tisíc lidí

Ruská policie potlačila protesty proti penzijní reformě

Nedělní protesty proti problematické penzijní reformě zcela zastínily regionální volby, konané téhož dne. Demonstracím vévodila hesla typu Putine, začni u sebe! nebo Putine, poraď, jak se dožít penze!

Příliš početné nebyly demonstrace v Moskvě a Petrohradu, aktivnější byly regiony. Rosgvardija, která zasáhla proti protestujícím, zadržela přes 1000 lidí. V Omsku na Sibiři podle svědectví účastníka akce Sergeje Litvinova ozbrojenci říkali zadrženým, že by je měli zastřelit. Když žádal jeden ze zadržených otevřít okno, protože je kardiak a dusí se, ozbrojenec měl odpovědět: „Žádná škoda, když umřeš“ a zavřel okno úplně.

Emoce vyvolané záběry, na kterých ozbrojenci vedou do antonu děti nebo mlátí staré lidi, nestačily vybublat a už tady byl další podnět. S videem vystoupil bývalý Putinův bodyguard, šéf Rosgvardije, tedy hlavní represivní složky v zemi Viktor Zolotov. Adresoval ho opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému jako výzvu na souboj a slíbil z něj udělat „šťavnatý řízek“.

Týden národní hanby

Viktor Zolotov, bývalý Putinův bodyguard

Byla to reakce šéfa ozbrojenců na Navalného investigaci, která pojednávala o pravděpodobné korupci v řadách Rosgvardije. Zolotov paradoxně fakty korupce přiznal, ale zahrnul Navalného urážkami ve stylu, který publicista Ivan Davydov charakterizoval jako směsici lokajského slovníku a žargonu pouličních gangů. Zvláště zajímavá byla výtka: „Byl jsem úderník komunistické práce, když vy jste seděl na nočníku.“

Zolotovovi se dostalo spousty výzev na souboj v sociálních sítích, žertem i vážně. Navalnyj zatím reagovat nemůže, protože ho režim, který Rosgvardija chrání, opět zavřel na 30 dnů. Odpověděla jeho žena Julie: „Je to výhrůžka od drzého bandity, který je opilý tím, že na něj nikdo nemůže. Nebojím se. Jediná emoce, kterou vůči Zolotovovi cítím, je pohrdání. Pohrdám jím jako zlodějem a zbabělcem.“

Alexandr Mitrofanov: Ruská televize hodinu vychvalovala Putina ve speciálním pořadu

Vladimir Putin

Mediální událostí končícího týdne se v Rusku stala premiéra nového pořadu Moskva. Kreml. Putin. Minulou neděli večer běžel hodinu na celostátním kanálu Rossija 1.

I toto téma však ve veřejném prostoru přebil rozhovor zveřejněný ve čtvrtek, který poskytli šéfredaktorce televize Russia Today dva muži, kteří prohlásili, že jsou Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, tedy ti dva, které Velká Británie obvinila coby příslušníky GRU z pokusu o vraždu Skripalových. Ve veřejném prostoru pak zazněly hlasy, že Vladimir Putin, který byl otevřeným iniciátorem tohoto rozhovoru, se ani nesnažil vyvolat zdání, že jde o pravdivý příběh.

Publicista Oleg Kašin napsal: „Pokud nám chtěli předvést dva nevinné obyvatele, kteří se stali obětmi mezinárodní pomluvy, pak šlo bezesporu o proval. Řeči těch dvou se dají do lidštiny přeložit asi jako ‚jsme špióni, jeli jsme otrávit Skripalovy a neumíme vymýšlet přesvědčivá zdůvodnění‘“. 

Alexandr Mitrofanov

Podle poznámky spisovatele a publicisty Dmitrije Bykova k tomuto představení se lidé dříve nad projevy režimu otřásali odporem, teď se ale mlátí smíchy. Novinář Ilja Vasjunin nazval uplynulý týden týdnem národní hanby. Většinu obyvatel ovšem naladila proti režimu chystaná penzijní reforma.

Autor je komentátorem deníku Právo

Spustit audio