Týden očima Petra Schwarze: Opravovat hodinky. Kladivem

31. květen 2020

Roušky už se nemusí nosit úplně pořád, a tak nastal čas jejich odkládání. Počasí umožnilo, že rostou houby, kromě těch typicky jarních už i hřiby.

Rostly také ceny benzínu a nafty – to byly jedny z mála cen, které doposud nerostly. Například ceny ovoce stouply meziročně o čtvrtinu, vepřového o pětinu, cukru a mouky skoro o šestinu. A dvacítka poslanců předložila do sněmovny návrh, aby se každoročně povinně zvyšoval podíl českých potravin na pultech obchodů až na cílových 85 %. Začalo by se příští rok od pětapadesáti a pak každý rok o pět procent více. Návrh podporuje i ministr zemědělství Toman, připravili ho hlavně zákonodárci hnutí ANO a SPD, podepsali se pod něj ale i komunista Zdeněk Ondráček, Václav Klaus z Trikolóry, po jednom poslanci ČSSD a ODS nebo šéf lidovců Marian Jurečka.

Čtěte také

Návrh kromě zavádění povinných limitů zpřísňuje i podmínky, za kterých může být potravina ještě považována za českou. A protože tak, jak je postaven, by kromě jiného zlikvidoval specializované prodejny třeba s francouzskými sýry a velké prodejce by nutil k přemýšlení, jestli aby se vešli do limitu, mají na pultech pomeranče nahradit cibulí nebo mrkví, slibují jeho autoři ještě dodatečnou vyhlášku, která by to prý uvedla na pravou míru.

Autoři se snaží přesvědčit veřejnost, že jejich návrh by přinesl zářivou budoucnost s obchody plnými zdravých českých potravin, spokojenými farmáři, potravinovou soběstačností země, nevylidňujícím se venkovem a lány, které už nebudou řepkou svítit žlutě. Na spokojené včely a motýle zatím nedošlo, ale jistě jen někde čekají. Jenže je to asi tak stejné jako pokoušet se obhájit, že nejlépe jdou hodinky opravit kladivem.

Kritici – a že jich je, od obchodníků přes malé zemědělce po třeba Hospodářskou komoru – zase upozorňují, že zcela logickým důsledkem takového opatření by byly ještě vyšší ceny, nižší kvalita a menší sortiment potravin v obchodech. A jediný, komu by to pomohlo, jsou velcí producenti potravin. Podle předsedy Asociace soukromých zemědělců Šebka to zavání střetem zájmů premiéra Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana. Premiér oznámil, že návrh nepodpoří, protože „má střet zájmů“ a návrh poškozuje jeho i jeho, jak říká, bývalou firmu. Která mu zaparkovaná ve svěřeneckém fondu přináší ryze současné zisky. Jak bylo tento týden oznámeno, vloni třikrát větší než o rok předtím.

Nula sem, nula tam

Že opoziční kontrola může být velice prospěšná, se přesvědčila rakouská vláda, když v návrhu rozpočtu předloženém parlamentu opomněla uvést, že uvedené příjmy a výdaje jsou v milionech eur. Místo miliard si tak chtěla nechat schválit tisíce. A to by po schválení znamenalo, že by se země dostala do platební neschopnosti a nebylo by na platy ani důchody. Opozice se dočkala od vládní koalice poděkování, bylo taky za co.

Čtěte také

Hongkong přišel o důležitou část své autonomie, kterou Čína při jeho převzetí slíbila dodržovat v rámci konceptu „jedna země, dva systémy“. Teď ale čínský parlament schválil nový zákon, podle kterého budou na národní bezpečnost v Hongkongu dohlížet úřady, které tam zřídí komunistická vláda z Pekingu.

Světová zdravotnická organizace WHO „z bezpečnostních důvodů“ zastavila klinické testování hydroxychlorochinu jako léku proti nemoci covid-19. Toto antimalarikum jako spásu před covidem propagoval americký prezident Trump, který jej sám preventivně užívá – medikament je podle něj účinný a prý na něj dostává hodně pozitivních telefonátů.

Trump v závěru týdne oznámil, že Spojené státy ukončí vztahy s WHO, protože je pročínská. Twitter, oblíbená Trumpova platforma při komunikaci s veřejností, začal k některým jeho kontroverzním příspěvkům dávat odkazy na materiály, které jeho slova vyvrací – Trump hrozí, že Twitter bude regulovat a založí si vlastní sociální síť.

V ukrajinském městě Brovary vypukla přestřelka mezi legálními a nelegálními provozovateli populárních maršrutek, sdílených taxíků, do které se zapojila stovka řidičů. Ať dokážeme konflikty řešit s větším klidem a nelámeme věci přes koleno, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související