Týden očima Petra Schwarze: Mobilizace, lákadla sklizně řepy a počítání tučňáků

8. říjen 2022

V Praze se sešly evropské politické špičky, hnutí ANO dostalo výprask v senátních volbách, ruská armáda dostává výprask hned na dvou úsecích ukrajinské fronty, Česko bude mít nového ministra životního prostředí a Evropa jednotné nabíječky mobilů, ruský vůdce Putin dosáhl sedmdesáti let věku – a nejen na papíře, což je jinak jediná oblast, kde v poslední době dosahuje úspěchů.

Byly uděleny letošní Nobelovy ceny kromě Nobelovy ceny za ekonomiku, která se bude udělovat až v pondělí a není tak úplně Nobelova, protože není na základě Nobelovy závěti, ale na jeho památku.

Čtěte také

Při násilí během fotbalového zápasu v Indonésii zahynulo téměř 200 lidí, už nejen český internet vtipkuje o připojení Královce přejmenovaného Rusy na Kaliningrad a nejeden ruský představitel či médium to odmítá považovat za vtip a rozčiluje se, a také se mobilizovalo, nejenom v Rusku.

Političtí lídři všech evropských zemí kromě ministátů a také kromě Ruska a Běloruska, které nedostaly pozvánku, na zasedání v Praze ustavili novou platformu, Evropské politické společenství, následně se na neformálním zasedání sešli lídři zemí Evropské unie.

Ať také dosáhneme toho, po čem toužíme

Senátní volby skončily debaklem hnutí ANO, ze všech jeho kandidátů v druhém kole zvítězila pouze bývalá poslankyně Procházková, jedno místo v horní komoře parlamentu získalo hnutí i v kole prvním.

Čtěte také

Pokud by tedy byly volby skutečně referendem o vládě, což bylo heslo, kterým Babiš mobilizoval voliče hnutí, pak tedy opozice pohořela. V nejsledovanějším souboji jasně porazil dosavadní předseda Senátu Vystrčil z ODS Babišovu kandidátku i spoluobžalovanou z kauzy Čapí hnízdo Nagyovou. Z porážky Babiš obvinil „polistopadový kartel“ sestávající ze zpěváků Kluse, Kollera a Kalouska, kteří na koncertě Vystrčila podpořili, a označil za lež, že by snad mobilizoval. 

Rusko už do války na Ukrajině zmobilizovalo 200 tisíc branců, což je pořád méně, než kolik lidí podle odhadů ze země kvůli mobilizaci uteklo.

Na Aljašce zadrželi dva Rusy, kteří na útěku před mobilizací přepluli v malé loďce Beringovo moře a požádali v USA o azyl, v Karélii se mobilizační úředníci od vedení dvou obcí dozvěděli, že prakticky všichni muži odešli do lesa sbírat klikvu a nikdo neví, kde jsou a kdy se vrátí, v Chabarovské oblasti museli polovinu mobilizovaných poslat domů, protože nebyli služby v armádě schopni, a koneckonců stejně mobilizované není do čeho obléci, protože zmizelo jeden a půl milionu uniforem.

Čtěte také

A protože Rusko ani nekontroluje celé oblasti, které si protiprávně připojilo, kremelský mluvčí Peskov nebyl schopen říci, kde vlastně má Rusko alespoň podle svého mínění nyní hranice.

Běloruský diktátor Lukašenko se razantně vypořádal s růstem cen, prostě ho zakázal, aniž nabídl výrobcům či prodejcům nějaké náhrady, jen jim pohrozil tresty, pokud by v zoufalství odešli z trhu. A samozřejmě také Lukašenko vyhlásil mobilizaci – pro školáky, studenty a také státní zaměstnance a dělníky, aby na polích sklidili úrodu od brambor po obilí. Podle Lukašenka se takto snaží Bělorusko své školáky vychovávat, protože, jak uvedl „klábosením je nevychováš“, sklizní řepy zřejmě ano.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Právě při sklizni řepy našel zemědělec na Opavsku vzácný zlatý opasek z doby bronzové. A v Japonsku našli a dopadli zloděje, který za třináct let ukradl asi 360 dámských pláštěnek. Šest tisíc Britů se ucházelo o pracovní místa na odlehlém ostrově v Antarktidě, čtyři ženy, které uspěly, se tam budou pět měsíců starat o poštovní stanici, počítat tučňáky a prodávat suvenýry. Ať také dosáhneme toho, po čem toužíme, byť ony touhy mohou okolí připadat zvláštní, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio