Petr Hartman: Andrej Babiš se stále ještě nenaučil vyhrát senátní volby

2. říjen 2022

Hnutí ANO senátní volby neumí. Tímto konstatováním se opakovaně snaží jeho vedení omluvit neúspěch. Bylo tomu tak v minulosti a není tomu jinak ani letos. Přitom hnutí ANO mělo dost času na to, aby se senátní volby naučilo. Nestalo se tak. Osm let vládní strana a nyní nejsilnější opoziční hraje v horní parlamentní komoře zanedbatelnou roli.

U většinového volebního systému se totiž výsledek počítá až po konci kola druhého. Pochopitelně pokud se vám v tom prvním nepodaří získat více než padesát procent odevzdaných hlasů. Vítěz bere vše, takže historie si nepamatuje poražené, byť v kole druhém neuspěli například o pouhých pár set hlasů a přesvědčivě vyhráli kolo první. Nedokážete-li v tom druhém získat podporu i od jiných než vlastních voličů, většinou nezvítězíte. Říkejme tomu koaliční potenciál, který má v senátních volbách hnutí ANO téměř nulový.

Čtěte také

Nelze to klást za vinu především jednotlivým kandidátům. Někteří z nich jsou v daném regionu známí a těší se důvěře. Jinak by nemohli být například starosty či primátory. Problém je v tom, že jejich pověsti škodí a šance na úspěch výrazně snižuje kampaň na celostátní úrovni. Tu Andrej Babiš velmi vyhrocuje a zmiňovaný koaliční potenciál pro kandidáty hnutí dramaticky snižuje. Naopak může motivovat některé lidi k tomu, aby ke druhému kolu přišli a volili menší zlo, tedy proti hnutí ANO.

To, jaký vliv na rozhodování občanů může mít styl veřejného vystupování Andreje Babiše, názorně ukazuje výsledek z Kroměřížska. Tam Lucie Pluhařová prohrála s Janou Zwyrtek Hamplovou. Prvně jmenovaná za hnutí ANO zůstala tak říkajíc na svém. I při výrazně nižší volební účasti získala téměř stejný počet hlasů jako v kole prvním.

Druhá pak svůj zisk z kola prvního dokázala navýšit a tím v tomto obvodě zvítězit. Přitom nešlo o kandidátku vládní koalice, ale nezávislou. Tedy z hlediska přízně voličů výrazně závislou na úspěších protivládních demonstrací namířených v minulosti proti Babišovu a v současnosti proti Fialovu kabinetu. Očekávalo by se tudíž, že si kandidátka hnutí ANO se svou sokyní bez problémů poradí. Nestalo se tak.

Varování

Dalším důkazem, že Andrej Babiš úspěšnou taktiku pro zvládnutí senátních voleb stále není schopen nalézt, může být výsledek duelů v Jihlavě a v Jičíně. V obou případech Andrej Babiš investoval hodně času a energie, aby z horní parlamentní komory všemi možnými způsoby dostal místopředsedu TOP 09 Tomáše Czernina a předsedu Senátu za ODS Miloše Vystrčila.

Čtěte také

V Jičíně kandidát ANO výrazně prohrál, v Jihlavě byl úspěch šéfa horní parlamentní komory drtivý. V tomto regionu přitom nešlo o souboj Miloše Vystrčila s kandidující Janou Nagyovou, ale prakticky s Andrejem Babišem.

Zkrátka předseda hnutí ANO se svým agresivním stylem vystupování podepsal pod výrazný neúspěch svého hnutí v letošních senátních volbách. V tradičních stranách a hnutích by kvůli tomu čelil kritice a musel by hájit svoji předsednickou funkci. V případě Andreje Babiše nelze očekávat, že by se jeho pozice ve vedení ANO oslabila.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Směrem k dalším volbám s dvoukolovým většinovým systémem je to pro něj varování. Bude-li se ucházet o post prezidenta osobně, nebo vyšle-li někoho jiného, při pokračování dryáčnického stylu předvolební kampaně bude moci vedení ANO rozšířit okruh toho, co neumí. Vedle senátních voleb by k tomu mohly přibýt i volby prezidentské.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.