Týden očima Petra Schwarze: Když se píší dějiny

21. červenec 2018

Nová česká vláda připomíná více než dělný tým prověřených odborníků orloj, neuplyne týden, aby se nezměnil ministr.

A to ani neplatí v tomto případě „práce kvapná, málo platná“, vládu s důvěrou přece premiér Babiš sestavoval přes půl roku. Tentokrát musel rezignovat sociálnědemokratický ministr práce a sociálních věcí Krčál, který, stejně jako už bývalá ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Malá, opisoval v diplomové práci.

Petr Hartman: Do tepláků, nebo do vlády, aneb komplikovaná cesta Jany Maláčové do ministerského křesla

Kandidátka ČSSD na ministryni práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Jan Hamáček neměl příliš šťastnou ruku při výběru nástupce Petra Krčála.

Krčálovu nástupkyni Janu Maláčovou má prezident Zeman jmenovat příští týden, ale dočkejme času, třeba se orloj zase pootočí. Oleg Blaško, náměstek ministryně práce za hnutí ANO z předchozí Babišovy vlády Němcové, totiž přišel s tvrzením, že na Maláčovou ministerstvo podalo trestní oznámení kvůli rozdělování dotací. Ano, rekordy jsou od toho, aby se překonávaly, tato vláda už nyní vstupuje do dějin.

Předseda sociální demokracie, první vicepremiér, ministr vnitra, pověřený ministr zahraničí a nositel Záslužného kříže ministra obrany III. stupně Jan Hamáček sice zatím nedokázal prosadit schváleného nominanta své strany na ministerstvu zahraničí a ani s výběrem ministra práce moc nepřesvědčil, ale podle prezidenta Zemana jiného šéfa ministerstva zahraničí není třeba, Hamáček prý na tom postu může být dobrý, vnitro i zahraničí klidně může vést zároveň.

Petr Holub: Nevzdělaní ministři, nevzdělaný národ

Prezident Miloš Zeman s koaliční vládou ANO a ČSSD.

Plagiátorskými skandály si politická třída neudělala nejlepší reklamu, jde při nich ovšem o mnohem, opravdu mnohem vážnější věc, než že postihly hned dva ministry Babišovy vlády.

Myslím, že by stálo za úvahu tuto myšlenku dovést do důsledků: koaliční vládu přece mohou tvořit pouze Babiš s Hamáčkem, premiér si koneckonců už chtěl také přibrat spravedlnost, proč ne i jiné resorty - takže si oba mohou ministerstva prostě rozdělit a samozřejmě ještě tým doplnit o nějakého toho nominanta Hradu, a bude vystaráno. Stachanov hadr!

Vedení hnutí ANO se pražské organizaci navzdory rozhodlo, že v jeho barvách nebude usilovat o post pražského primátora Patrik Nacher - ač nestraník, jeden z posledních opravdových politiků, který v barvách hnutí kope.

Ať máme více jasno

Zároveň na poslední chvíli ANO úplně stáhlo z pražské kandidátky všechny své politiky spojené se současným vedením hlavního města, čímž mimo jiné voličům řeklo, že samo uznává, za ty čtyři roky ANO-vlády není v Praze líp.

Petr Honzejk: Když se pustí expředseda strany do předsedy

Petr Honzejk

Jiří Pospíšil se vyjádřil, že souhlasí s postojem vlády Andreje Babiše, která odmítla prosbu italského premiéra o pomoc s migranty. Kalousek mu za to na twitteru vyčinil. Vnitřní spory politické strany oslabují. A u partaje, která v posledních volbách prošla do sněmovny doslova o prsa, může oslabení znamenat definitivní konec.

Ale hnutí ANO nebylo jedinou stranou, která se tento týden zachovala, dejme tomu, podivně. Předseda TOP 09 Pospíšil pochválil premiéra Babiše za to, že odmítl italskou žádost, aby Česká republika prověřila malou část migrantů zachráněných minulý víkend ze Středozemního moře. TOP 09 byla doposud pro voliče čitelná alespoň v tom, že je jasně proevropskou stranou - těžko říci, jaké voliče chce nyní Pospíšil oslovovat, nebo jestli se domnívá, že těch proevropských je tak málo, že nemá cenu o ně usilovat.

Za „rozhodně proevropského politika“ se v rozhovoru pro The Financial Times označil premiér Babiš, což dokazoval tím, že se staví snahám české opozice – jen bych dodal, že SPD Tomia Okamury zdaleka není ani většina české opozice – vyvolat referendum o našem členství v EU. Punc svému evropanství Babiš dodal výrokem, že se ale unie musí změnit a pravomoci se musejí vrátit do národních metropolí. Evropa národních států, od kohopak to u nás slýcháme? No nic.

Thomas Kulidakis: Babiš nepochopil poučení ze setkání Putina a Trumpa

Premiér Andrej Babiš

Český premiér Andrej Babiš zajásal nad výsledkem setkání amerického prezidenta s ruským protějškem.

Po prezidentovi eurofederalistovi tu máme premiéra rozhodného Evropana, jen to nesmí být ta současná Evropa. Trochu problém je, že většina Evropy směřuje opačným směrem, takže si asi budeme muset vytvořit nějakou svoji vlastní.

Stala se nanejvýš neobvyklá věc – americká liberální média měla stejný názor, jako média kremelská. Shodla se na tom, že z pondělního prvního oficiálního setkání mezi čtyřma očima Donalda Trumpa a Vladimira Putina vyšel lépe ruský prezident.

Trump schytal ostrou kritiku i od části svých republikánů, padala slova jako ponížení a ostuda. A to přesto, že podle oficiálních výstupů se na summitu vlastně nic nedohodlo.

Petr Schwarz

Trump pak usilovně napravoval dojem – zatímco na začátku týdne prohlásil, že nevidí důvod, proč by Rusko ovlivňovalo americké volby, v půlce týdne už tvrdil, že se přeřekl, a věří americkým tajným službám, že Rusko volby ovlivňovalo, aby na konci týdne už věděl, že za to ovlivňování je zodpovědný sám Putin.

Tak teď ještě počkáme, k čemu dojde zase v pondělí. Ať my máme trochu více jasno a nemusíme tvrdit každý den něco jiného, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio