Petr Hartman: Do tepláků, nebo do vlády, aneb komplikovaná cesta Jany Maláčové do ministerského křesla

20. červenec 2018

Jan Hamáček neměl příliš šťastnou ruku při výběru nástupce Petra Krčála.

Z toho co se kolem ministerstva děje, měl do vedení resortu práce a sociálních věcí nominovat člověka, který se dobře orientuje v práci vyšetřovatelů a státních zástupců.

Bleskurychlou rezignací Krčála projevila ČSSD pud sebezáchovy, myslí si komentátor Petr Hartman

Premiér Andrej Babiš a ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál z ČSSD

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) rezignoval. Kvůli podezření z plagiátorství části své bakalářské práce. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček oznámil, že do uvolněné funkce nominuje Janu Maláčovou, současnou ředitelku rodinné politiky ministerstva.

Zhruba jedenáct trestních oznámení podaných v souvislosti s fungováním zmiňovaného ministerstva může vyvolat dojem, že by se měl spíše vyznat v různých fázích trestního řízení, než v sociálních dávkách, rodinné politice, nebo v problematice seniorů.

I když počet trestních oznámení může v průběhu následujících týdnů a měsíců dramaticky klesnout. Jejich podání totiž ještě automaticky neznamená, že došlo k něčemu nekalému. To skutečně může autoritativně posoudit pouze policie v součinnosti se státními zástupci.

Ostatně už ve dvou případech bylo rozhodnuto o tom, že k porušení zákonů nedošlo a šetření bylo zastaveno. Až nepříliš vzdálená budoucnost ukáže, jak tomu bude u dalších trestních oznámení.

Zkušenosti s prací policie

V té době by už resortu mohla šéfovat Jana Maláčová. Předseda sociální demokracie pochopitelně hodlá obsadit tento post člověkem, který se v problematice sociálních věcí dobře vyzná. Proto nejde o policistku ani státní zástupkyni. Jedná se o ředitelku odboru rodinné politiky a politiky stárnutí. Bude-li se tedy zmiňovanými problémy někdy vůbec zabývat, potom ne na straně vyšetřovatelů, ale potenciálně podezřelých.

Petr Krčál se kvůli osobním důvodům vzdal nominace na ministra práce

03034609.jpeg

Radní Vysočiny Petr Krčál z ČSSD se vzdal nominace na post ministra práce a sociálních věcí. Rozhodl se tak z vážných osobních důvodů. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka teď řeší, kdo Krčála nahradí. Jeho nástupce chce vybrat do konce týdne.

Nechce-li Andrej Babiš řešit v dohledné době další změnu ve vládě, měly by být pochybnosti kolem Jany Maláčová velmi rychle rozptýleny. Netýkají-li se trestní oznámení ani trochu odboru, který vede, nebude to problém.

V opačném případě vyvolaný rozruch může zkomplikovat její zdánlivě přímočarou cestu do ministerského křesla. Byť oznámení nejsou cílena na konkrétní osoby a pracovní pozice, lze z nich vyvodit, na jakou oblast se zaměřují. Pro premiéra i pro šéfa sociální demokracie by neměl být problém tuto věc vyhodnotit a zvážit míru rizika.

Bude-li příliš vysoké, bude muset Jan Hamáček rychle hledat nového kandidáta na ministra práce a sociálních věcí. Není totiž pravděpodobné, že by zvládnul vést třetí resort. I když by se jeho zkušenosti z působení ve vedení vnitra mohly hodit.

Petr Hartman

V případě, že by podaná trestní oznámení byla podložena skutečnými závažnými pochybeními, potom by po přechodnou dobu byl s nadsázkou řečeno lepší ve vedení ministerstva člověk mající spíše zkušenosti s prací policie, než s problematikou sociálních věcí.

autor: Petr Hartman
Spustit audio