Týden očima Petra Schwarze: Bezuzdné řádění bludiček. Jenže žádná pohádka

16. srpen 2020

Do Česka přijela letos nejdůležitější státní návštěva, americký ministr zahraničí Pompeo. 

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Dva dny tu jednal s českými představiteli a snažil se je přesvědčit, že vzhledem k tomu, že Rusko a Čína jsou pro Západ hrozbou, mělo by Česko vyřadit jejich firmy ze strategických zakázek ovlivňujících bezpečnost země. Konkrétně Rosatom ze soutěže o Dukovany a Huawei z budování 5G sítí. Neuspěl.

Čtěte také

Jak pro iDnes uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), „pan ministr Pompeo měl svoje témata a já měl samozřejmě ta svá“. A ještě jiná svá měl prezident Zeman, který podle Babiše Pompeovi vysvětloval, že není agentem Ruska ani Číny – to by naznačovalo, že by si to Pompeo mohl myslet.

Dále prezident americkému ministru zahraničí říkal, že by mezi sebou „neměly velmoci vyvolávat nepřátelství, ale měly by mít společného nepřítele, kterým je mezinárodní terorismus“, a premiér zase, „že by Evropa měla udělat s Amerikou obchodní dohodu“ a že bychom v tomto směru mohli sehrát nějakou roli prostředníků.

Pravda, o takovou dohodu se Unie a Spojené státy snaží už od roku 2013, a poslední čtyři roky jsou jednání u ledu. České slovo „prostředník“ ale naznačuje, že je to někdo, kdo je uprostřed mezi jednacími stranami a dohodu zprostředkovává – a Česká republika jako člen Evropské unie je prostě součástí jedné z jednacích stran a určitě není mezi nimi. Ano, každý si řekl svoje a pak… Pompeo odjel.

Lukašenko vyhrál volby

Běloruský diktátor Lukašenko tvrdí, že vyhrál prezidentské volby se svými obvyklými osmdesáti procenty hlasů, a i když nikdy nebylo možné si dělat iluze o regulérnosti běloruských voleb, tentokrát bije míra manipulací s jejich výsledky do očí už přespříliš.

Čtěte také

Hlavní opoziční kandidátka Cichanouská odmítla výsledky uznat a úřady ji donutily opustit zemi, ve které vypukly velké protesty a stávky – z jejich organizování Lukašenko obvinil i Česko. Evropská unie uvalila na zodpovědné běloruské činitele sankce, proti tomu se na zadní stavělo jen Orbánovo Maďarsko, i premiér Babiš opustil diplomatický slovník a situaci v Bělorusku ostře zkritizoval.

Lukašenko se snaží pokojné protesty potlačit brutální silou, mnoho demonstrantů bylo zraněno, přinejmenším jeden smrtelně, tisíce protestujících i náhodných kolemjdoucích skončily v kriminálech. Proti Lukašenkovi se už postavili i někteří běloruští velvyslanci, stávku vyhlásila dosud režimu věrná státní televize. Lukašenko naproti tomu oznámil, že mu Rusko slíbilo pomoc se zajištěním bezpečnosti, a zmínil vojenskou smlouvu mezi oběma zeměmi. Před volbami přitom naopak obvinil Kreml, že poslal do Běloruska žoldnéře, aby tam destabilizovali situaci. Šance Bělorusů na normální život v normální nezávislé demokratické zemi tak stále bloudí v temnotách.

Speed marathon

Zdražování se u nás podle tento týden zveřejněných dat Českého statistického úřadu opět zrychlilo, spotřebitelské ceny v červenci meziročně narostly o téměř tři a půl procenta. Policie měří tento víkend na 900 místech řidičům povolenou rychlost. A protože jsme v Česku, nazývá každoroční akci Speed marathon. V češtině by to totiž znělo trochu hloupě a navíc policisty tak při práci může hřát pocit, že jsou zase o něco blíž Bondovi, Bodiemu nebo Doyleovi. Uprostřed týdne byly nejlepší podmínky pro sledování každoročního nebeského představení, meteorického roje Perseid.

Zvířata otravná i méně otravná

Sedmdesát tisíc lidí podepsalo ve Francii petici žádající „Spravedlnost pro Marcela“, kohouta zabitého sousedem, kterého hlasité kokrhání dovedlo k násilí na nebohém kurovi. Případ bude řešit soud. U soutoku Moravy a Dyje vrcholí komáří kalamita. Hlavně v severních a středních Čechách se podle sdělení Agrární komory přemnožili hraboši a ničí úrodu.

Petr Schwarz

V historickém centru Prahy mohou opět bloudit pivní kola, skončil jim zákaz. V české metropoli se přemnožila poté, co je před dvěma lety zakázali v Amsterdamu, a podnikavci se jimi tedy rozhodli obšťastnit Prahu. Jejich provozovatelé teď prý chtějí dosáhnout toho, aby Pražany méně obtěžovala tím, že pivní kola zrychlí. Jestli tedy chtějí zrychlit jejich pasažéry, kteří pivní kola šlapáním pohánějí a při tom se snaží co nejrychleji vypít sud piva, zprávy neříkají. V Brně zabloudil kombajn a v Piešťanech na sídlišti zebra.

Ať my dokážeme cestu najít, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související