Autoritářství rokem 1989 ani 1991 neskončilo, varoval Mike Pompeo s odkazem na Rusko a Čínu

14. srpen 2020
Výrok týdne

Americký ministr zahraničí varoval v Praze před vlivem Číny a Ruska. Mike Pompeo to řekl při vystoupení v českém Senátu. Projev amerického ministra zahraničí byl krátký, ale svým obsahem rozvířil diplomatické vody.

S odkazem na Rusko a Komunistickou stranu Číny varoval, že autoritářství rokem 1989 ani 1991 neskončilo.

„Navzdory tehdejší skvělé době je zřejmé, že řada geopolitických aspektů, které jsme tehdy vytlačili, nezmizela. Věci, kterým jsme věřili, se ukázaly být jinak. A možná, možná až teď rozpoznáváme trendy, které jsme měli rozpoznat už dávno,“ řekl Pompeo. Také několikrát zmíňil odkaz Václava Havla.  

Čína reagovala obratem

Na Pompeova slova reagovala bezprostředně čínská ambasáda v Praze. Podle jejího vyjádření jsou slova ministra plná ideologických předsudků a myšlenek studené války.

Byl projev šéfa americké diplomacie opravdu diplomatický, nebo ne? Jsou Spojené státy ve studené válce s Čínou? Měl by se ministr zahraničí veřejně vyjadřovat o tématech jako je dostavba Dukovan a kdo je pro ni vhodný? Jak proběhla Pompeova návštěva na Pražském hradě? Byla opravdu zdvořilostní?

Výrok týdne analyzují ředitel Diplomatické akademie, exministr zahraniční a poradce premiéra pro oblast legislativy Cyril Svoboda a komentátor Českého rozlasu Ondřej Konrád.

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související