Jan Kubáček: Pompeo byl v Praze jako žralok. Ukázal říznou diplomacii a poslal vzkaz Číně i Německu

14. srpen 2020

Česko tento týden navštívil ministr zahraničních věcí USA Mike Pompeo. „Umíme se bavit a oťukávat, zásadní jednání ale byla tvrdá,“ popisuje setkání politolog. 

Češi americkou vlajkou nemávají. Jsou ale dobrými a věrnými spojenci, hodnotí v pořadu Jak to vidí... politolog Jan Kubáček rozhovory s šéfem americké diplomacie. Samotná jednání podle něj byla velmi tvrdá. Nejsme na to příliš zvyklí,“ myslí si.

„Zažili jsme Hillary Clintonovou nebo Madeleine Albrightovou, kdy se četlo mezi řádky. Najednou přijel Mike Pompeo. Nejen jako zástupce jestřába v politice Donalda Trumpa. Přijel také bývalý voják. A tomu odpovídal i styl jednání. Bylo to jasné, rázné a silové.

Babiš vs. Pompeo

Setkání Pompea s Andrejem Babišem považuje Kubáček za střet dvou obchodníků. Samotnou návštěvu lze podle něj chápat jako pilování úspěchů i ukazování na problémy. V oblasti sdílení informací a špionážní spolupráce máme společnou řeč.

S USA jsme na několika společných válečných frontách. Spojují nás projekty NATO nebo investice. Amerika stojí o úspěch pro své firmy,“ shrnuje pro Dvojku Kubáček význam návštěvy

Žádné oťukávání

Tomáš Petříček (ČSSD) s Mikem Pompeem

Jedním z témat byla i jaderná energetika. „Tato témata nejsou spojená jen s Donaldem Trumpem. Zajímají i demokraty.“ A Kubáček očekává, že budou trvalou linkou česko-amerických vztahů. 

Buďme rádi, že naše vztahy jsou věcné. Pompeo ukázal nový rozměr: ekonomickou a tvrdou diplomacii,“ míní Kubáček. „Jsme otevřená exportní ekonomika, takže nás zajímají podmínky pro byznys, vědu, výzkum nebo průmysl.

Společně proti špionům z Ruska a Číny

Politolog zmínil i další probíraná témata. Zločin, špionáž a společný boj proti kybernetickým gangům. Například z čínské strany,“ upřesnil Kubáček a vysvětlil důvod, proč se debat účastnila i reprezentace českých špionážních služeb.

Čtěte také

Pompeo v Senátu označil Rusko a Čínu za bezpečnostní riziko, hlavně pro budování energetické a telekomunikační struktury. Čínská ambasáda se proti těmto výrokům ohradila,“ upozornil politolog i na to, že v mezinárodním dění se mezi Čínou a euroatlantickým světem přiostřuje.

Vzkaz Německu: Máme výhrady

A jaké je poselství návštěvy? Podle Kubáčka si Spojené státy dobře uvědomují, které země jsou proamerické. My jsme vnímáni jako korektní stát, který toho moc nenamluví a nemáváme americkou vlajkou při každé příležitosti.“

„Jsme ale dobrým partnerem a dobrým spojencem. To potvrzují diplomati i lidé z armády.Druhým symbolem návštěvy je podle politologa vzkaz Německu.

Německo tlačí úzkou spolupráci s Ruskem v oblasti dodávek ropy a zemního plynu. A USA se snaží skrz sousedy – Rakousko, Českou republiku, Polsko – jednat ve smyslu: Až potkáte Němce, vzkažte jim, že máme výhrady.   

Další témata rozhovoru: dopad běloruských voleb na tamní politiku i společnost; pád libanonské vlády jako reakce na devastující explozi v přístavu.

Spustit audio

Související