Trumpův dekret chce zajistit americké vakcíny Američanům. O významu pochybují i jeho spolupracovníci

13. prosinec 2020

Americký prezident Donald Trump v týdnu přišel s dalším symbolickým gestem tváří v tvář pandemii koronaviru. A to za situace, kdy počet nemocných ve Spojených státech roste, brzy by se mělo začít s očkováním a kdy se také ukázalo, že Bílý dům promarnil příležitost zajistit větší počet dávek nové vakcíny pro očkování obyvatel USA, rozepisuje se americká stanice CNN na svém webu.

Dosluhující šéf Bílého domu v úterý podepsal exekutivní nařízení, které se týká distribuce vakcín vyráběných ve Spojených státech. Dekret podle Trumpa upřednostňuje dodávky Američanům před jinými národy.

Čtěte také

Je ale otázkou, do jaké míry je obsah prezidentského výnosu vymahatelný. Jeden nejmenovaný představitel americké administrativy dokonce podle CNN označil dokument za „reklamní kousek“, kterým se Trump pokouší přivlastnit si zásluhy na vývoji očkovací látky. 

Americký prezident zároveň avizoval, že v případě potřeby využije možnosti, které mu dává Zákon o obranné výrobě z dob studené války. Není ale zřejmé, jestli by tuto legislativu mohl použít právě k tomu, aby přinutil farmaceutické společnosti k upřednostnění domácích objednávek před těmi zahraničními.

Bude vakcín dost?

Také se s novou silou objevila otázka, jestli budou mít Američané dostatek očkovacích látek. Pochybnosti o jejich množství se podle CNN objevují i v řadách Trumpova týmu.

Čtěte také

Pracovní skupina Bílého domu, která se zabývá pandemií covidu-19, už také varovala, že současné očkovací plány přinesou hmatatelné výsledky v boji se šířením nemoci nejdříve až koncem jara. Aby se epidemie výrazněji omezila, je totiž nutné proočkovat asi sto milionů Američanů z rizikových skupin.

Spojené státy zatím uzavřely smlouvu na dodání přibližně jednoho sta milionů dávek vakcíny od společnosti Pfizer. Ta se nicméně musí pro požadovaný účinek podat dvakrát, zajištěná objednávka tak bude stačit na přeočkování pouze 50 milionů lidí.

CNN ale upozorňuje na zjištění deníku The New York Times, který přišel se zprávou, že Pfizer už v létě nabízel americké vládě možnost předobjednat si ještě dalších 500 milionů dávek. Washington však podle zdrojů amerického listu této možnosti nevyužil.

Čtěte také

Úřady tak budou muset nyní doufat, že vakcíny jiných dodavatelů se ukáží být stejně účinné jako ta od společnosti Pfizer. A americké ministerstvo zdravotnictví už avizovalo, že vláda s nákupem těchto dalších očkovacích látek počítá, což má zapadat do plánu na diverzifikaci národního očkovacího arzenálu.

Šlo tedy prý zkrátka o to nesázet všechno na jedinou kartu. Jiný nejmenovaný představitel Trumpovy administrativy prohlásil také to, že Pfizer ani nebyl schopen zaručit dodávku konkrétního počtu dávek v konkrétním termínu.

V létě prý nebyla vhodná doba na nákup

Hlavní vědecký poradce Operace Nadsvětelná rychlost (Operation Warp Speed), jak zní oficiální název vládní iniciativy na výrobu koronavirových vakcín, pak zase uvedl, že na nákup dodatečného množství těchto látek v létě zkrátka nebyla vhodná doba.

Čtěte také

Ta podle Moncefa Slaouiho přijde vždy až ve chvíli, kdy je jasnější, jak účinné skutečně jsou vyvíjené vakcíny. Americká administrativa si proto vybrala šest různých výrobců, aby vyvážila riziko, že některé nakonec nebudou fungovat tak dobře.  

Slaoui zároveň v jednom z televizních rozhovorů čelil dotazu, jestli by mohl vysvětlit význam Trumpova dekretu o přednostním přístupu Američanů k vakcínám.

„Upřímně řečeno, nevím. Do této věci se nepouštím, nemůžu to komentovat… Nevím, o čem přesně to nařízení je,“ cituje vědeckého šéfa Operace Nadsvětelná rychlost Moncefa Slaouiho stanice CNN.

Jakou cenu platí zbytek Evropské unie za kompromis ve sporu o právní stát s Polskem a Maďarskem? Čína a Nepál se poprvé dokázaly shodnout na výšce Mount Everestu. Japonská vláda bojuje s klesajícím počtem obyvatel podporou jejich seznamování. A předchůdci moderních lidí se možná adaptovali na dobu ledovou vývojem zimního spánku.

Poslechněte si nedělního výběr ze zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková. 

Spustit audio

Související