Trestní oznámení za vraždy na hranicích: Česká společnost stále nepotrestanými zločiny trpí, říká senátor Šesták

26. srpen 2016

Kdo a jak se má za úmrtí omluvit? A proč bylo trestní oznámení podáno v srpnu 2016?

„Vnímám to osobně jako občan i jako senátor jako problém nevyřešený a problém, který nás zatěžuje. Nedokázali jsme se postavit té tragické skutečnosti, že jak čeští občané, tak občané jiných národností byli vražděni na hranicích,“ říká Jiří Šesták.


Trestní oznámení na 67 osob české a slovenské národnosti zodpovědných za 5 případů německých civilistů zabitých na československých hranicích v době komunismu údajně podala Platforma evropské paměti a svědomí Nejvyššímu státnímu zástupci v Německu. Uvádí to na svých webových stránkách. Platforma evropské paměti a svědomí sdružuje 51 subjektů, většinou historických nebo společenskovědních ústavů a historických spolků, a to ze 13 zemí Evropy, Evropské Unie a Spojených států amerických.

Nedávno jsme vysílali pořad Pro a proti na téma usmrcení Hartmuta Tautze pouhých 22 metrů před rakouskou hranicí. Omluva za zabíjení civilistů na hranicích železné opony? Předseda KČP: Není se za co omlouvat – páchali tam sebevraždy.


Právě těžkými případy a zločiny, které byly vykonány a nedošly spravedlnosti, společnost trpí. Myslím si, že nejde jen o trest, ale může přijít i to odpouštění a vyléčení společnosti. Je v tom symbolické poselství.Senátor Jiří Šesták

Uvažuje KSČM o omluvě, kdyby jí to německý soud nařídil?

„Nás nemusí nikdo žádat o omluvu. My jsme tu historickou omluvu provedli hned v roce 1989,“ říká poslanec Jiří Dolejš (KSČM). Říká dále, že kritická distance od zneužívání moci je součástí jejich programové identity a že Platforma evropské paměti podle něj trpí kádrovou obsesí a vidí v jejich konání spíš politický cíl celé akce.

Jak takovou omluvu budou vnímat někteří voliči KSČM? „Naši voliči vědí, že KSČM není KSČ,“ říká Dolejš.

Omluvte prosím výpadky signálu v telefonickém rozhovoru s Jiřím Dolejšem.

Spustit audio