Třeba jednou. Dokument o splněných i nesplněných dětských přáních

24. prosinec 2020

Vzpomínáte si na svá první dětská přání? Některá bývala dokonce tajná a nahlas se neříkala. To, co si lidé přejí, a co chtějí, se však v průběhu života mění. Některá přání zůstávají zapomenuta a nahrazují je jiná.

Na této proměně je založen dokument Třeba jednou, který mapuje přání, touhy a sny od nejmladších dětí až po ty nejstarší generace. Nejde jen o prosté odpovědi na otázku: co si přeju, ale také o deset mikropříběhů, které jsou motivovány životním snem.

Čtěte také

Sběrači přání a příběhů byli tentokrát mladí lidé, elévové Českého rozhlasu, kteří natáčeli za dramaturgického vedení Bronislavy Janečkové.

Dokument byl natočen v porodnici, na fotbalovém stadionu, na ulici mezi bezdomovci, v průběhu zkoušek na vysoké škole, v koňské stáji, v mateřské škole nebo za jízdy na motorce. Tam všude se plní přání a odvíjejí se lidské příběhy.

V dokumentu byla vyslovena přání bláznivá, úžasná, někdy i smutná, překvapivá nebo roztomilá, ale i ta opravdu životní. A všichni čekají na to, že se jim splní. Třeba jednou ... Poslechněte si v audiozáznamu pořadu z roku 2010.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio

Související