Toxikolog: Travič dnes nemá šanci uniknout, vždy se dopátrá příčina otravy

22. listopad 2016

Jedy tradičně vzbuzují v lidech strach a respekt, a travičství doprovází lidstvo od nepaměti. Čím to, že v moderní době už není mezi zločinci travičství tak oblíbené? A co přírodní látky, jsou vždy tak bezpečné, jak se obecně věří?

„Já vám odpovím šalamounsky, tak jak odpovídám svým studentům: na přírodní látky si dejte velký pozor,“ říká v Magazínu Leonardo toxikolog Petr Klusoň.

Přestože toxické látky přírodního původu mají širokou škálu účinků včetně těch halucinogenních, s těmito sloučeninami se za žádnou cenu nevyplatí experimentovat na sobě.

Důvody pro to jsou jednoduché. „Nikdy nevíme, kolik účinné látky v rostlině, která roste volně v přírodě, je. Rostlina může ten rok růst v suchu, mokru, ve stín nebo na slunci,“ vysvětluje expert.


„Zatímco rok předtím nějaká houbička nezpůsobí nic, tak za rok vás zabije nebo vám způsobí trvalé následky,“ varuje toxikolog Petr Klusoň.

Podle něj je striktním pravidlem toxikologa to, že pokusy tohoto typu prostě nedělá. „Toxické látky přírodního původu mohou být velmi nebezpečné, ač svědectví uživatelů hovoří o opaku.“

„A kdyby si nějaký posluchač řekl, že se zbaví svého příbuzného touto cestou, tak ho opravdu důrazně varuji, protože ho chytí velice vyspělé forenzní laboratorní metody,“ vzkazuje toxikolog případným kandidátům zločinu.

Jed lze v těle oběti nalézt buď v přirozené podobě nebo se naleznou tzv. metabolity. Jed po sobě také zanechává stopy ve formě zvýšené hladiny určitých enzymů.

„Travič dnes nemá šanci uniknout. Prakticky vždy se dopátrá, co bylo původem otravy,“ shrnuje Petr Klusoň.

autoři: mrk , oci
Spustit audio