Tomáš Töpfer: Nestýská se mi po politice, na jevišti jí lze najít také dost

9. květen 2016

Ačkoli již není senátorem, necítí se dle svých slov pasivně rezistentní. Není divu, je aktivní herec, ale také docent DAMU a ředitel Divadla na Vinohradech. Ve všech těchto „rolích“ se představuje Tomáš Töpfer v pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí.

Tomáš Töpfer, docent a pedagog

„Vědecké výsledky ve vědě - umělecké výsledky musíte mít v oboru umění,“ tak odpovídá Tomáš Töpfer na otázku ohledně docentury, kterou složil na DAMU. Téma jeho habilitační práce bylo Herecké vzdělávání a přechod do praxe a cíl nebyl jednoduchý: zlepšovat výuku, aby studenti DAMU byli pro praxi lépe připraveni.

Může vzniknout dobrý herec z někoho, kdo talent nemá? Odpovídá: „Může. Já to nevylučuji, je to jako ve sportu. Máte mladé lidí, kteří jsou na nějaký sport talentovaní, ale nemají píli, houževnatost a vytrvalost. Zaniknou. A pak máte lidi, kteří jsou průměrní, ale mají tu ctižádost. Ale tak je to v každém oboru, myslím.“

Tomáš Töpfer, herec

Karel Höger o jeho kolíbavé chůzi kdysi prohlásil, že s ní k divadlu nemůže nastoupit. Jak na to reagoval? „Já jsem nějakej gumovej nebo splachovací, mě tyhle věci nerozhodí. Já mám tuhle chůzi odjakživa a je to pro mě charakteristické,“ a dále vzpomíná v rozhovoru i na to, jak ho kvůli tomu maminka vodila v mládí k ortopedovi.

Tomáš Töpfer - Richardův obhájce

Uplynulo několik let a dnes vše hodnotí takto: „Čím je člověk starší, tím více cítí odpovědnost za to vůbec na jeviště vylézt. V mládí si to ani neuvědomuje, protože má před sebou mnoho a mnoho rolí a práce, kterou může všechno napravit,“ říká.

Tomáš Töpfer, otec

„Žena chtěla utéct do svobodného světa, já jsem chtěl, aby odsud odešli komunisti. Což se dodnes nepovedlo,“ tak mluví o jednom z neúspěchu, který ho v životě potkal, a sice o rozvodu s první manželkou. Ta emigrovala po rozvodu v roce 1987 s jejich dvěma dcerami do USA.

Marta Töpferová

Na nějaký čas to tehdy přerušilo jejich vazby, dnes ale například učí svého vnuka zase řídit auto nebo podporuje v hudební kariéře svou dceru.

Tomáš Töpfer, politik

Sleduje rád pořady o historii, momentálně vzestup a pád NSDAP: „V mnohém mi to připomíná současnou situaci. V tom, že když tehdy byla krizová situace, tedy Černý pátek na newyorské burze a začala hospodářská krize, dnes je to uprchlická krize, tak může vylézt na popelnici vždycky nějaký populista a nabízet jednoduchá řešení. Toho já se strašně bojím,“ komentuje odkazy minulosti Tomáš Töpfer.

Nebojí se ale tolik samotné migrační krize, jako spíš toho, jak na ni čeští politici reagují. „Migrační krize je myslím úkaz, který se každé milénium opakuje. Nevidím v tom nic tragického,“ říká Töpfer.


Mám pocit, že problém je v tom, že Evropa je přejedená, je příliš bohatá a ne že nebrání své hodnoty, ale ona skoro žádné nemá. Jsme tak korektní, že jsme se všech konzervativních hodnot vzdali.

V rozhovoru komentuje i další okolnosti uprchlické krize. Vadí mu například malá angažovanost lidí v boji za vlastní svobodu nebo obranu státu: „Pamatuji si z vyprávění svých rodičů, že lidi utíkali z Protektorátu a utíkali před Hitlerem, ale většinou ne proto, aby se měli v Anglii lépe, ale proto, aby mohli vstoupit do jednotek anglického letectva a osvobodit svoji zemi. Ať z východu nebo ze západu.“

Pusťte si celý rozhovor a poslechněte si například, jak se dívá Tomáš Töpfer zpětně na své působení v Senátu a jaké zkušenosti měl se Státní bezpečností v souvislosti se svým židovským původem. Jako BONUS pak v závěru jednu židovskou anekdotu.

autoři: bta , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.