Tomáš Procházka: Peníze versus olympijské ideály – kontumačně 5:0!

16. březen 2017

Generální sekretář NHL Gary Bettman po měsíce trvajícím očekávání konečně, byť tak trochu bezděky, prolomil všeobecné mlčení a jeho upřímnost musela leckteré - stále ještě doufající fanoušky - zasáhnout přímo do krajiny srdeční.

„Olympijské hry pro nás nemají žádný finanční přínos, do svých plánů pro příští sezónu jsme je proto nezahrnuli,“ nechal se slyšet šéf nejslavnější ligy světa. NHL je pouze byznys. A jakmile se na kalkulačce objeví znaménko mínus, jsou veškeré ideály o hrdinech s národními symboly na hrudi v zámoří okamžitě zapomenuty.

To ale v praxi znamená návrat k hybridnímu olympijskému modelu z časů studené války. Dříve byla ovšem hlavním důvodem politika. Dnes – a to je - ve výsledku - paradoxně mnohem horší - jsou to peníze. Nebo ještě přesněji – politika peněz.

Ani Hráčská asociace NHL, ani Mezinárodní hokejová federace evidentně nemají páky, jak NHL přesvědčit, aby obrátila. Ta totiž po zářijovém Světovém poháru, drží v ruce všechny trumfy.

Co na tom, že to byl spíše svátek syrové komerce - Evropa z něj totiž také - a nemálo - finančně profitovala. Takže všemu jen diskrétně přihlížela a pokrytecky mlčela. A dnes se diví? Čemu vlastně?

Kontumační prohra

Logo

Vždyť pro NHL je právě tohle optimální model – všichni přijedou do Kanady, tam je podle svých pravidel a před svými diváky domácí porazí, televizní práva se snadno zpeněží. A případné námitky spraví finance.

A NHL tohle průhledné „salto mortale“ vyšlo dokonale. Účast nikdo neodmítl, a statisíce dolarů se rozdělili přesně podle dohody mezi všechny zúčastněné.

Není proto možné podivovat se dnes ostentativně nad tím, že NHL odmítá uvolnit hráče na Olympijské hry? Všichni se té frašky, promiňte - Světového poháru - ochotně zúčastnili. Přestože všichni velmi dobře věděli, že právě tento projekt, má ve skutečnosti nahradit nerentabilní olympijský turnaj.

A co víc, realita je bohužel natolik absurdní, že samotní hráči a fanoušci jsou momentálně v pozici těch posledních, jež mají šanci rozhodnutí jakkoliv ovlivnit. Sečteno a podtrženo, nestane-li se zázrak, budou za 11 měsíců o olympijské prvenství bojovat – při vší úctě ke všem evropským soutěžím – jedny z nejslabších reprezentačních výběrů v celé olympijské historii.

Setkání nejlepších sportovců planety tedy ještě ani nezačalo - a už si připisuje jednu pořádně velkou kontumační prohru!

autoři: tpr , Tomáš Procházka
Spustit audio