Tomáš Kraus: Každý Žid si může dnes v obci vybrat, zda bude ortodoxní, reformní nebo sekulární. Pro všechny je místo

3. květen 2019

Tomáš Kraus působí už třicet let jako tajemník Federace židovských obcí v ČR, předtím se pohyboval v oblasti reklamy a vytvářel audiovizuální upoutávky. Oba jeho rodiče přežili koncentrační tábor v Osvětimi. „Vždy jsem se pohyboval kolem muziky, filmu a kultury. Ale člověk má několik identit a jsem také samozřejmě Žid a hrdě se k tomu hlásím,“ říká o změně svého povolání.

Táta to odmítl a věděl velmi dobře proč. Měl zkušenosti už před válkou a o politice jako zkušený redaktor toho věděl hodně a velmi zblízka,“ dodává.

I dnešní situace v Íránu je součástí proroctví, říká Karol Sidon

Zemský vrchní rabín, dramatik a spisovatel Karol Sidon

„Upřimně řečeno, o vývoj na planetě se tolik nebojím. Judaismus je tu na místě, protože nám svým způsobem naznačuje cestu, která vede k příchodu mesiáše, záchraně Izraele a lidstva. A to není možné bez porodních bolestí,“ říká zemský vrchní rabín, dramatik a spisovatel Karol Sidon, který přijal vzhledem ke své víře a šabat pozvání do tentokrát předtočené sobotní Osobnosti Plus.

Místo pro všechny

V roce 1945 se do prostoru bývalých Sudet dostalo mnoho Židů, kteří přišli z Podkarpatské Rusi. Ti byli nejen ortodoxní, ale téměř chasidé. Zatímco v Praze byl jen jeden chasid, jmenoval se Jiří Langer a napsal nádhernou knížku, která se jmenuje Devět bran. Když se dal na ortodoxii a začal nosit černý klobouk, kaftan a pejzy, jeho rodina začala uvažovat o tom, jestli ho nemá nechat internovat v blázinci,“ vzpomíná Kraus.

Mluví i o tom, jak se vyvíjel judaismus v Praze po roce 1989, kdy se musela židovská obec duchovně rekonstruovat a pod vedením rabína Karola Sidona se vydala cestou ortodoxie. Ta je dnes natolik upevněná, že je možné myslet na reformu.

Osobně vidím judaismus jako něco, čemu se v zahraničí říká judaismus à la carte. To znamená: jste Žid, ale jste sekulární, nikoli náboženský, můžete si vybrat. Nebo jste náboženský, ortodoxní, pojďme se dohodnout na tomto. Nejste ortodoxní, jste reformní? I pro vás je tady místo. Myslím si, že to je správná cesta a my, v rámci Federace židovských obcí, se o to snažíme,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Tomáš Kraus ještě bude hovořit o církevních restitucích a politice státu v tomto ohledu.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.