Tomáš Klvaňa: Biden překvapil Putina ofenzivní diplomacií

19. únor 2022

Netradiční a průlomový postup americké vlády ve vztahu k Rusku, které na hranicích s Ukrajinou nashromáždilo víc než sto tisíc vojáků, zatím funguje dobře. Vladimir Putin se dostal do diplomatické defenzivy.

Je zřejmé, že úspěšnost taktiky prezidenta Joea Bidena určí až výsledek. Pokud Rusko Ukrajinu nenapadne, bude z Bidena génius. Pokud napadne, komentátoři na něm nenechají nit suchou. Tak už to prostě v politice je.

Čtěte také

V čem spočívá novost Bidenova postupu? Snaží se být vždy o krok před Putinem. Americká strana zveřejňuje odtajněné informace, které získala ze svých zpravodajských služeb o chystaném ruském útoku a o tom, jaké záminky si pro něj Moskva chystá. Hitler by se se svou šarádou s glivickou vysílačkou nemusel stydět. Podle ministra zahraničí Tonyho Blinkena a dalších amerických představitelů může Rusko přichystat nějakou podobnou operaci pod falešnou vlajkou nebo se pokusit vyvolat zdání útoku chemickými zbraněmi na ruské separatisty v Donbasu, podporované, řízené a vyzbrojené Rusy. Anebo může ještě zesílit svoji prolhanou rétoriku o údajné genocidě Rusů na východě Ukrajiny – kreativitě při hledání záminek k útoku se meze nekladou.

Zaskočený Putin

Přesná a detailní americká komunikace o ruských přípravách Putina překvapila. Svědčí o tom špatně hraný nadhled a jako z komunistické propagandy vytažené blahosklonné vtipy na adresu americké komunikace od činitelů ruského ministerstva zahraničí v Moskvě i na půdě Organizace spojených národů.

Čtěte také

Rusové poté ohlásili stažení tří divizí, které se účastnily „cvičení“ na hranicích. Jedna z těchto divizí, „čečenská“, je na cestě do kasáren, ale domovská kasárna zbylých dvou se nacházejí dokonce ještě blíž k ukrajinským hranicím. Je tedy zřejmé, že Putin kalí vodu, a stejně tak mate svojí komunikací s ministrem zahraničí Lavrovem, který ostentativně Putinovi doporučil další vyjednávání se Západem. A Putin se naoko zamyslel a souhlasil. Každý přitom ví, že jediný, kdo o invazi rozhoduje, je Putin sám a to, jestli zaútočí a případně kdy, v tuto chvíli neví ani Lavrov. Nechtěl bych být v jeho kůži.

Putin nyní improvizuje a hledá na americkou komunikační taktiku odpověď. Jestli zaútočí, je ve hvězdách. Pokud se rozhodne Ukrajinu napadnout, nikdo mu v tom nebude moct zabránit – to také Biden jasně a zřetelně světu sděluje. Pak už by šlo jen o to, nasadit co nejtvrdší sankce, které poškodí ruskou ekonomiku, už tak oslabenou izolací od mezinárodního finančního systému, včetně definitivního zrušení už postaveného plynovodu Nord Stream II.

Tomáš Klvaňa

Rusko si nebude moct dovolit zastavit dodávky plynu do Evropy. Na nedávné schůzce se Putin domluvil s čínským prezidentem na zanedbatelných dodávkách ruského zemního plynu do Číny, které se rovnají zhruba roční spotřebě plynu v České republice. Moskva potřebuje dodávat plyn do Evropy, stejně jako ho Evropa potřebuje kupovat.

Navzdory siláckým prohlášením je v této šachové partii Putin tím, kdo hraje černými kameny.

Autor působí na New York University Prague

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.